Vegi ja? Vegi ne?

Posted: 23/03/2011 by Ej!KArtica in GRAVItacija
Tags: , ,

Vegetarijanstvo - da ali ne?

Vegetarijanstvo. Potreba, religija ali zgolj modna muha? Kakor za koga. Predsodkov o vegetarijanstvu kar mrgoli. Pa poglejmo kako dejstvo: za 18 % vseh izpustov CO2 so zaslužni »izpusti« živali, namenjenih za zakol! Tudi predsodki o pomanjkanju potrebnih snovi pri vegetarijancih so že kar nekaj časa ovrženi. In ni pomembno, ali so snovi prišle v telo kot živalska ali rastlinska hrana. Glavno, da telesu zagotovimo vse potrebne snovi, zdrava kmečka logika pa nam šepeta, da ne more biti nič narobe, če vnesemo v telo čim manj škodljivih snovi. In kje je največ »packarij«? V ceneni hrani, seveda…

Gre res samo za muho?

Obstaja že skoraj nepregledna horda vegetarijanskih sekt, ki se vsaka po svoje trudijo prepričati potencialne blazneže v svojo pristnost in obljubljajo kakovostnejše življenje. Ampak v čem je bistvo? Smo generacija razvajenih »egotripov«, kjer štejeta le lasten užitek in korist. Torej jemo zato, da zadovoljimo svoje gurmanske potrebe, ne glede na to, kako sprevržene so metode pridelovanja hrane. Redko prideta pri izbiri hrane na vrsto preudarnost in – ojoj – sočutnost do žive materije.

Bitter Melon with Vegetarian Chicken and Oyste...

Desetletja se vrtijo, hipiji so le še beden zapis v zgodovini klošarjev in biti vegetarijanec že dolgo ni več primerljivo s cepetavim pubertetniškim uveljavljanjem lastne identitete, saj je vegetarijanstvo ravnodušno sprejeto splošno dejstvo, ki ti ne prinese nobenih omembe vrednih ugodnosti pri prebijanju ledu z molčečim sogovornikom. Če si zamislimo še tipičen začetniški vegetarijanski meni, ki ga zastopajo do nerazpoznavnosti razkuhana zelenjava, derivati industrijske soje in začinjeno samo s ščepcem soli, potem ni daleč ugotovitev, da postati vegetarijanec zahtevaprecej odpovedovanja in zapletov, še posebej če živiš med “antivegiji”.

In kaj ima kdor koli od tega, če nekdo mutira iz vsejedega mesojedca v vegetarijanca? Mračnjaško nastrojeni zagrenjenci bi s prsti kazali na pridelovalce, predelovalce in prodajalce zdrave hrane, saj so pridelki, ob katerih se vegetarijancem cedijo sline, sumljivo dražji od klasičnih gensko manipuliranih pesticidnih kolegov. A ni tako preprosto.

Predsodki in dejstva

vegetarian sushi

Predsodkov o vegetarijanstvu kar mrgoli in ne kaže, da jih bo kdaj zmanjkalo. Pa poglejmo kako dejstvo: za 18 odstotkov vseh izpustov CO2 so zaslužni »izpusti« živali, namenjenih za zakol! In zakaj ZDA niso ratificirale kjotskega sporazuma? Očitno je hiperprodukcija podkožnega sala (posredno, prek kalorijskih orgij živalskega izvora) pri Američanih temeljna demokratična vrednota in ogrožanje le-te predstavlja skoraj teroristično grožnjo.

Kaj pa predsodki o pomanjkanju železa, beljakovin, aminokislin pri vegetarijanski prehrani? Že kar nekaj časa na vseh ravneh ovržene hipoteze. Ampak kako je potem mogoče, da se še vedno najdejo »modeli«, ki nam prodajajo desetletja stare buče? Se zgodi.

Znanstvene raziskave potrjujejo dejstvo, ki ga narekuje tudi zdrava kmečka pamet: ni pomembno, ali so snovi prišle v telo kot živalska ali rastlinska hrana. Pomembno je, da telesu zagotovimo vse potrebne snovi, spet zdrava kmečka logika pa nam šepeta, da ne more biti nič narobe, če vnesemo v telo čim manj škodljivih snovi.

Vegetarian Food Pyramid

In kje je največ »packarij«? V poceni hrani, kjer cenena hiperprodukcija pogojuje maksimalno izkoriščanje virov. Narava ima že od nekdaj svoj tempo in izsiljevanje pospeškov nujno prinese učinek bumeranga. Tudi v kmetijstvu se vse vrti v spirali dobičkonosnosti in le redke so izjeme, ki pridelovanje hrane še dojemajo v duhu prapotrebe po preživetju.

Meso: ja ali ne?

In spet smo na začetku dileme: meso ali brez njega? Ni bistveno, pri prehrani gre za utrip med našim telesom in zaužito materijo, ki delujeta v različnih okoliščinah (starost, fizična struktura telesa, krvna skupina, količina gibanja, lastnosti okolja, kombinacija zaužitih snovi …) povsem svojevrstno. Naše telo prenese marsikaj, ampak žal se nepravilnega prehranjevanja zavemo šele, ko se manifestira v obliki bolezni. Tako malo energije je treba vložiti v raziskovanje okusnih in zdravih ali pa vsaj neškodljivih obrokov, da se zdi zavestno zlorabljanje želodca brutalno avtoteroristično dejanje. Jesti je treba vsak dan, make it FUN!

_________________________________

Za revijo 26! napisala: B. Vidmar in M. Snoj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s