Recenzija knjige: Razvezani Jezik

Posted: 25/05/2011 by Naja Kovan in KULT-knjige
Oznake: , , ,

Razvezani jezikSi že kdaj “doga vokal/a”? Veš, kaj je to “čepetek”? In kaj narediš, ko ti nekdo zakriči “ruvi maline”? Ne se j’t višje matematike, model, čekiri tole!

Kwajdejpojzej?

Vsi smo si ruvali lase, kdaj pa kdaj, ob težkih in debelih slovarjih, polnih neuporabnih oz. nasploh dolgočasnih gesel, za katere niti ne vemo, da obstajajo. Torej, zakaj bi tratili čas ob besedah, ki se ne primejo in ki niso niti približno tako zanimive kot sleng (npr.: doga vokat), narečje (frdamana), kratice (O-Ha-Pe), pregovorne zveze (kwajdejpojzej) oz. katerekoli tujke, sposojenke in mamine mile kletvice (jeb…ela cesta) in vse druge odraslim neznane besede (ruvi maline).

Živa slovenščina

Take besede, ki so najbolj razširjene med mladimi in v pravih slovarjih ne obstajajo, so končno dobile svoje pravo mesto pod soncem. Izšle so v knjigi Slovar žive slovenščine, ki vsebuje sama zabavna ekstravagantna gesla (brez cenzure :P). Slovar je od vsega začetka nastajal na spletni strani Razvezani jezik in ga dejansko lahko vsak dopolni, izpopolni in po svoje oblikuje. 1200 posameznikov, ki ni imelo nič drugega za početi, se je trudilo poigravati, preoblikovati in sooblikovati nove slovenske besede in besedne zveze.

V petih letih se je nabralo okrog 1800 gesel in 1000 člankov, kar nam daje vedeti, da slovenščina še nikoli ni bila tako zanimiva in raznolika obenem! Zanimivo je še to, da imajo nekatera gesla poleg razlage opisano še anekdoto, kako so nastala. Za vse tiste, ki pa tudi tega ne razumejo, pa so zraven razlage pojmov še ilustracije. In potem je tu še dejstvo, da je knjiga tanka in priročna, tako da ne boš imel izgovora, da bi se knjige izogibal. 🙂

Nekaj zanimivih gesel
  • čepetek – pravzaprav četrtek, ki se ga drži samo še (delovni) petek, takoj zatem pa je na vrsti prosti konec tedna.
  • ruvi/ruj maline! – motivacijski vzklik, največkrat uporabljan pred začetkom kakšnega športnega tipa dogodka.
  • d’b ti gob’c raznesl’ – ljubkovalno preoblikovana fraza Na zdravje!, primerna ob kakšnem huronskem kihu ali jetičnemu kašlju. Frazi lahko sledi odgovor: Pa da b’ teb ‘ na nogo padu.
  • adijo vidma se pod mizo/ pijan k krava /  jelene pozdravljati /  urha klicati / rigoleto – različna gesla za isto stvar – veliko se ga napiti alkoholnih pijač, ki se lahko konča tudi z bruhanjem.
  • višja matematika – višja matematika je zjutraj potegniti koren iz neznanke. Primer: – In kaj si potem včeraj naredil s tisto v klubu? – Šel sem se višjo matematiko.

.

Več zabavnih gesel pa v Slovarju žive slovenščine ali na spletni strani Razvezani jezik.

.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s