S prostovoljstvom do službe

Posted: 26/05/2011 by matejapa in GRAVItacija
Oznake: ,
International voluntary work camp Berga

Image via Wikipedia

Te skrbi, kje se zaposliti, ko diplomiraš? Nisi edini/a! Eden izmed petih mladih Evropejcev se sooča s težavami pri iskanju zaposlitve (vir: Evropska komisija). Dandanes najti službo brez delovnih izkušenj, se zdi kot misija nemogoče. A ni vse tako črno, kot se na prvi pogled zdi.

Pridobi izkušnje – s prostovoljstvom!

Možnosti za pridobivanje dragocenih izkušenj v času študija, s pomočjo katerih bo lažje najti službo, so. Kako? S prostovoljstvom. Da postaneš  prostovoljec ne potrebuješ posebnega znanja, samo čas in pripravljenost za učenje in pomoč. Prostovoljec si lahko skoraj povsod – pomoč nekomu pri učenju, sprehajanje psov v zavetišču, družba za sprehod in pogovor z osamljenim … Po podatkih Slovenske filantropije prostovoljec povprečno opravi 80,46 ur dela na leto. To je veliko časa za pridobivanje novih izkušenj, kompetenc in znanj.

Zgodba o uspehu
Prostovoljstvo - Sibila v Indiji

Sibila si je prostvoljske izkušnje nabirala tudi v Indiji. (Sibila Nidorfer)

Pogovarjali smo se s Sibilo Nidorfer, ki ji je prostovoljstvo pomagalo pri iskanju prve zaposlitve. Sibila se je s prostovoljstvom srečala že v osnovni in srednji šoli, ko je z inštrukcijami pomagala sošolcem pa tudi v župniji pri vodenju mlajših v raznih skupinah, poletnem delu na oratoriju. V srednji šoli se je pri obveznih izbirnih vsebinah odločila za obiskovanje doma za starejše občane in domov za otroke.

“Menim, da je tudi to prostovoljstvo bilo v pomoč odločitvi za študij, ker sem pred tem bila prepričana v drugo smer študija,” pravi diplomirana socialna delavka. Poleg izkušenj dela z ljudmi pa ji prostovoljstvo dalo veliko več: “Nove prijatelje in razširitev socialne mreže, energijo za življenje, samozavest in osebno rast,” našteva Sibila.

Zaposlitev zaradi prostovoljskih izkušenj

Zaposlitev je dobila štiri mesece po diplomi oz. mesec po iskanju službe. Meni, da jo je delodajalec zagotovo zaposlil tudi zaradi njenih dolgoletnih prostovoljskih izkušenj. Sedaj je zaposlena v Varstveno delovnem centru Polž v Mariboru, kjer s pridom uporablja izkušnje, ki jih je pridobila kot prostovoljka. “Prej sem se znašla, imela ideje, širšo socialno mrežo in tako možnost povezovanja z drugimi organizacijami,” pripoveduje o pomembnosti prostovoljskih izkušenj na delovnem mestu Sibila.

Več o prostovoljstvu in kako se lahko vključiš pa na spletni strani prostovoljstvo.org.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s