Temna stran čokolade

Posted: 27/05/2011 by petrapetra5 in GRAVItacija
Oznake: , ,
White chocolate is marketed by confectioners a...

Image via Wikipedia

Ko si privoščimo košček čokolade, se večinoma ne vprašamo, kako je sladka pregreha prišla do nas. Neprijetno resnico o izvoru naše najljubše razvade razkriva dokumentarni film ‘The dark side of the chocolate‘.

Česa morda ne veš o najljubši razvadi

Grenka zgodba čokolade se začne na sejmu čokoladnih izdelkov v Koelnu, kjer večina prodajalcev zanika kakršnokoli vpletenost otrok v delo na plantažah kakavovcev, ki so v lasti proizvajalcev, od katerih odkupujejo kakavova zrna. Zato se novinarji odpravijo v zahodno-afriško državo Mali, kjer s pomočjo skrite kamere razkrijejo ilegalno trgovanje z malimi otroci.

Kakavova delovna sila – otroci
Otroška delovna sila na kakavovih plantažah

Nekateri otroci v težkih pogojih delajo tudi od 80 do 100 ur tedensko.

Otroci, ki jih redno prevažajo na plantaže sosednje Slonokoščene obale in od katerih jih veliko ni dopolnilo niti osem let, delajo na plantažah pogosto brez počitka in tudi do 100 ur tedensko, pri tem pa uporabljajo nevarne mačete, prenašajo težka bremena, dodatno pa jih ogroža še masovna uporaba toksičnih pesticidov. 15 % teh otrok, od katerih jih večina prihaja iz Malija, Gane ter Slonokoščene obale, naj bi bilo v delo prisiljeno brez plačila (na plantaže jih prodajo tudi starši sami), polovica od njih pa jih poroča o poškodbah pri delu.

Največji proizvajalci čokolade so leta zanikali svojo dogovornost za pogosto katastrofalne delavne razmere, ki so jim podvrženi zaposleni na plantažah kakavovcev, vendar pa so se v letu 2001 nekatera podjetja, kot so Nestle, Mars ter Hershey, vendarle uklonila vse večjim pritiskom medijev, ter pristala na podpis t.i. ‘kakavovega protokola‘. S tem so se zavezala k popolni ukinitvi otroškega dela v kakavni industriji do leta 2008. Poročilo organizacije World Vision pa razkriva, da je otroško delo v kakavnem sektorju desetletje kasneje še vedno več kot pogost pojav.

Odgovorni tudi proizvajalci čokolad
Kakavova zrna

Slonokoščena obala proizvede 50% vseh kakavovih zrn.

Eden glavnih ‘krivcev’ za kršenje delavskih pravic na plantažah kakavovca so nizka cena za proizvedena semena, ki jo podjetja plačujejo kmetom, ki zato nimajo dovolj sredstev, da bi najeli odrasle delavce. Namesto da bi podjetja prevzela svoj del odgovornosti za nizke cene, ki ležijo v središču problema ilegalnega trgovanja z otroci, pa le-te odgovornost pripisujejo revnim lokalnim kmetom. Podobno trdijo veliki izvozniki kakava, ki kakavova zrna kupujejo od posrednikov, ki s svojimi tovornjaki potujejo globoko v gozdove Slonokoščene Obale, kjer trgujejo z majnimi neodvisnimi kmetovalci.

M&M’s z grenkim priokusom

Hershley in M&M’s, Mars ter tudi Nestle, najpomembnejši igralci v čokoladni industriji, še vedno vzbujajo dvom v zavzetost in predanost ciljem povezanih z odpravo otroškega dela. Mnoga podjetja so se sicer odločila za nakup kakava preko etičnih sistemov certificiranja, kot so Fairtrade ali UTZ Certified. Tudi Nestle je nedavno predstavil prvo linijo izdelkov pravične trgovine s kavo, vendar pa še vedno ne zagotavlja pravičnega plačila tudi kmetom kakavovih zrn.

Kupci imamo moč!

Kljub temu pa položaj vendarle ni brezupen. Kot kupci imamo tudi sami moč, da vplivamo na proizvajalce, ter se zavežemo k odgovornemu potrošništvu, prav tako lahko spremljamo novice s področja otroškega dela in tudi sami postanemo aktivni zagovorniki pravične trgovine, že naslednjič, ko bomo nekomu hoteli podariti bonboniero, pa se lahko vprašamo: ‘Ima ta čokolada grenak priokus?’

Zanimive povezave

.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s