Dialog o zaposlovanju mladih

Posted: 31/05/2011 by matejapa in GRAVItacija
Oznake: , ,
Youth

Image by ~FreeBirD®~ via Flickr

Tudi če ti je slučajno znana skovanka strukturirani dialog, se verjetno sprašuješ, kaj sploh pomeni. Mogoče se ti zdi, da je to še en nov termin, ki se super sliši in se te sploh ne tiče. Ampak ni tako. Evropska unija se trudi, da bi evropsko mladinsko politiko oblikovala s pomočjo strukturiranega dialoga.

In kaj to sploh je?

Je instrument, s katerim se mladi, mladinske organizacije in sveti ter raziskovalci s področja mladine aktivno vključujejo v politični dialog z odgovornimi za mladinsko politiko v povezavi z evropskimi temami in politikami EU, ki jih zadevajo. Strukturirani dialog je kot metoda na področju oblikovanja politik za mlade še dokaj nov, konec junija se zaključuje prvo 18-mesečno obdobje, katerega tema je bila zaposlovanje mladih.

Pomembna je možnost sodelovanja
Nacionalni mladinski seminar o izobraževanju in zaposlovanju mladih

Nacionalni mladinski seminar o izobraževanju in zaposlovanju mladih. (Mladinski svet Slovenije)

O  vzpostavitvi strukturiranega dialoga v Sloveniji smo se pogovarjali z Urošem Skrinarjem iz Mladinske mreže MAMA, Majo Albahari Vernik in Vesno Miloševič iz Mladinskega sveta Slovenije (MSS).

“Naredili smo veliko stvari. Sedaj, ko se ta cikel zaključuje, to ne pomeni, da bomo dali roke stran. Poskušali bomo izpeljati konkretne akcije na nacionalni ravni,” povzame 18-mesečno obdobje Vesna. Po mnenju Uroša za mladega človeka, ki je pripravljen sodelovati, ni pomembno, kaj je strukturiran dialog, ampak je bistveno to, da ima možnost sodelovati in tako nekaj spremeniti.

MSS je najprej izvedel spletno anketo, s katero so identificirali težave mladih. Po rezultatih ankete se mladi v Sloveniji soočamo s težavnim prehodom iz izobraževalnega sistema na trg dela, nestabilnimi oblikami zaposlitve, pomanjkanjem karierne orientacije, nepriznavanjem neformalnih izkušenj in izobraževanja. Nekaj izmed konkretnih predlogov, ki bi pripomogli k izboljšanju situacije: povezava izobraževalnega sistema s trgom dela in gospodarstvom in prenehanje starostnega in spolnega razlikovanja.

Največ je nestablinih oblik zaposlitve
Strukturiran dialog

Pri priznavanju neformalnih izkušenj in znanj mladi naletijo na težave. (Mladinski svet Slovenije)

“Velik potencial zaposlovanja mladih je v nevladnem sektorju, predvsem v mladinskih nevladnih organizacijah, kjer lahko mladi pridobivajo prve izkušnje ter tako postanejo veliko bolj usposobljeni za trg dela. Težava pa je, da je nevladni sektor podhranjen, zato bi moralo ministrstvo pripraviti realne ukrepe spodbujanja zaposlovanja mladih v nevladnih organizacijah v Sloveniji,” razlaga Uroš.

Tudi raziskava Mladina 2010 je pokazala, da se mladi soočajo s težavami pri zaposlovanju in četudi dobijo zaposlitev, je ta velikokrat začasna, kar pa ne prinaša varnosti. Tako je Slovenija po uporabi začasnih zaposlitev med mladimi na prvem mestu v EU.

Številke ne povedo cele zgodbe

“Na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve se sklicujejo na statistiko, po kateri imamo stopnjo brezposelnosti mladih, ki je nižja od evropskega povprečja,” pravi Vesna. Vendar številke ne povedo vsega. Veliko mladih zaradi slabega položaja na trgu dela podaljšuje študij. “Kriv je sistem, ki ne spodbuja zaposlovanja mladih,” poudarja Vesna. Uroš pa opozarja, da dolgotrajna visoka stopnja brezposelnosti mladih slej kot prej vodi tudi v večjo socialno izključenost  in v čedalje slabše zdravstveno stanje.

The Martian's guide to EU youth mattersVeč informacij lahko najdeš na povezavah:

.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s