Z igranjem do boljšega sveta?

Posted: 08/06/2011 by petrapetra5 in GRAVItacija
Oznake: , ,
video igre

Lahko z igranjem resnih iger izboljšamo svet? (Image via Wikipedia)

Z igranjem resnih iger lahko izboljšamo svet. Ne verjameš? Potem se vsedi za računalnik ter prični z eno izmed številnih ‘resnih’ iger, ki v zadanjem času postajajo vse bolj popularne.

Igre vs. svetovni problemi

Po nekaterih podatkih naj bi bilo v ustvarjanje Wikipedije tekom osmih let vloženih približno 100 miljonov ur dela. Se ti ta številka zdi velika? Zagotovo, vendar pa je to le polovično število ur, ki ga posamezniki porabijo za igranje ene izmed trenutno najbolj razširjenih iger ‘World of Warcraft‘ v enem samem tednu. Pomisli, kakšne pozitivne posledice bi to lahko imelo, če bi ves ta trud igralci vložili v reševanje težav v resničnem svetu. Strokovnjaki se zato v zadnjem času vse bolj ukvarjajo z vprašanjem, ali lahko te iste igre uporabimo za uvajanje družbenih sprememb.

Svet brez nafte
World Without Oil

Igra World without Oil je dobila SXSW Interactive nagrado za aktivizem. (Avant Game via Flickr)

60,000 entuziastičnih igralcev je že sodelovalo v spletnem tekmovanju ‘World without Oil, v katerem so se spopadali z vprašanjem, kako se čim bolje prilagoditi vse večjemu pomanjkanju olja. World without Oil je bil obsežen projekt, v katerem je šlo za mešanico obveščanja, podajanja predlogov ter snovaja različnih strategij za soočanje z rastočim problemom, rezultat aktivnega sodelovanja posameznikov pa je bilo več kot 1500 sproduciranih video posnetkov, fotografij, blogov ter zvočnih sporočil.

Realni izzivi

Da se v takšne igre splača vlagati trud in denar, kaže tudi primer Svetovne Banke, ki je financirala razvoj spletne socialne igre ‘EVOKE‘, ki sodelujoče z vseh koncev sveta spodbuja k razmišljanju o kreatvnih rešitvah za najbolj žgoče probleme.

Gre za neke vrste spletni tečaj, ki traja 10 tednov, v toku katerega se igralci vsake teden spopadajo z novim izzivom. Na koncu programa posameznik ali skupina odda akcijski načrt projekta, s predlaganimi prodornimi idejami za izboljšanje dužbenih razmer. S tem pa si lahko prislužijo eno izmed nagrad, kot je npr. spletno mentorstvo izkušenih družbenih inovatorjev, štipendijo, ki jim omogoča potovanje v Washington DC, kjer na konferenci predstavijo svoje načrte, najboljšim pa je ponujeno tudi sponzorstvo za izvedbo predlaganih načrtov.

V boju za zdravo prehrano

Novemu valu navdušenja nad resnimi igrami se je pridružila tudi Bela hiša. Prva dama Michelle Obama je v marcu 2010 spodbudila tekmovanje ‘Apps for healthy Kids’, kjer so izzvali strokovnjake, da ustvarijo igre in aplikacije, s katerimi bi otrokom priučili zdrave prehranjevalne navade in jim pomagali pri boju s prekomerno težo.

Morda pa je čas, da igralce video iger končno nehamo grajati zaradi zapravljanja časa, in raje skušamo ugotoviti skrite potenciale, ki nam jih le-te poleg zabave lahko še ponudijo.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s