Gremo na sladoled?

Posted: 14/06/2011 by mojcika in GRAVItacija
Oznake: ,
Cinnamon Ice Cream & Raspberry Sorbet

Image by ulterior epicure via Flickr

V vročih poletnih dneh se še posebej prileže nekaj osvežujočega, hladnega in seveda slastnega – sladoled!

Sladoled je ledeni desert, ki je najbolj razširjena in priljubljena sladica. Sladoled je sestavljen iz mleka, sladkorja, smetane in raznih dodatkov, predvsem sadja in arom. Obstaja mnogo različnih okusov, največ je sadnih.

Prvi so bili Kitajci

S sladoledom so se na Kitajskem hladili in sladkali že tisoč let pred našim štetjem. Recept za priljubljeno sladico pa je v Evropo prinese Marco Polo. Sladoled, kot ga poznamo, bi naj nastal nekje v 17. stoletju. Izumil bi ga naj francoski kuhar na dvoru angleškega kralja Charlesa I.. Sladica bi naj kralja tako navdušila, da je kuharju obljubil doživljenjsko preživnino, če recept obdrži zase, a kuhar ga je po kraljevi smrti razkril. Prvi, ki je omogočil ljudem sladkanje s to sladico je bil Italijan Procopij, ki je v svoji pariški kavarni leta 1686 začel prodajati sladoled.

Lučka, Ježek, Tom …

Na Slovenskem so največji proizvajalec sladoleda Ljubljanske mlekarne. S proizvodnjo sladoleda so začeli leta 1958, takrat so začeli proizvajati tudi sladoled na palčki – Lučka, ki je tako stara že 53 let.

Chocolate Chip Ice Cream

Image via Wikipedia

Mojca Remic, programska vodja za sladoled, je povedala:
»V Sloveniji se vpliv toplega vremena na prodajo sladoleda zelo pozna. Tako se v obdobju od aprila do septembra proda skoraj 90 % vsega sladoleda. Lansko leto se je v trgovinah po Sloveniji (po podatkih MEMRB-ja) prodalo 6,3 mio litrov sladoleda, kar je nekaj manj kot leto ali dva pred njim. Razlog je predvsem v slabem vremenu, ki smo ga imeli lani čez poletje.« Remiceva je še povedala, da ideje za nove okuse in izdelke dobijo od dobaviteljev past, iz strokovnih revij, iz obiskov tujih trgov in s spremljanjem substitutnih kategorij. V Ljubljanskih mlekarnah poznajo 53 različnih okusov, ki jih vključujejo v 133 izdelkov.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s