Muv it – poletje v Trenti

Posted: 27/06/2011 by Ej!KArtica in MOVEit
Oznake: , , , , , , , , , , ,
Young people about to take a bath in the Soča ...

Image via Wikipedia

Kar nekaj ur vožnje je do te pravljične adrenalinske dežele, filmske kulise za Narnijo, obdane z najlepšimi slovenskimi gorami, posute z najbolj zelenimi travniki in razkosane z najbolj smaragdnimi rekami, vendar vsakega obiskovalca začara z željo, da se spet vrne. In kakšne adrenalinsko pustolovske aktivnosti ti nudi Trenta?

Pohodništvo

Ob reki Soči poteka Soška pot, ki jo je mogoče prehoditi po odsekih ali v celoti in je tako primerna za vsakogar. Je dobro označena, večkrat prečka reko Sočo čez slikovite viseče mostove, ob njej pa so tudi številne informacijske table, s katerimi spoznaš značilnosti soške doline, kmetije, kjer si lahko privoščiš tradicionalne bovške jedi (čompe = krompir + sir), obiščeš muzej … Sicer pa je dolina Trenta izhodišče za bolj in manj zahtevne vzpone na številne okoliške hribe.

Downhill jump

Image via Wikipedia

Kolesarjenje

Če spadaš med kondicijsko dobre kolesarje ali pa imaš dovolj vztrajnosti, se lahko podaš po ovinkasti asfaltni cesti čez Vršič, na Mangart ali na italijansko stran čez Predel. Na cesti lahko naletiš na čredo ovc ali krav, ki jih pastirji čez poletje pripeljejo na pašo v visokogorje. Na Bovškem tudi rado dežuje, zato je v nahrbtniku obvezna dežna oprema. Tudi če si eden tistih, ki se s kolesom raje vozijo navzdol kot navzgor, ti v Bovcu ne bo dolgčas. Žičnica na Kanin v poletnih mesecih namreč ne vozi le pohodnikov, pač pa tudi gorske kolesarje, za katere so naredili pravi MTB park.

Soca rafting-2

Image via Wikipedia

Plezanje, bungee, tandemski skoki …

Vsi, ki se ne bojite višine, se v Trenti lahko preizkusite tudi v plezanju, adrenalinskem bungee skoku ali jadranju s padalom v tandemu. Iščeš cenejše variante? Poskusi z Ej!KArtico, ki nudi več kot 40 adrenalinskih popustov.

Vodni športi

Najbrž si ne bi mislil, da Soča in njeni pritoki lahko ponudijo kakšno zabavno vodno dejavnost, saj ti že samo pogled na njeno smaragdno modro barvo pove, da je ledeno mrzla; s skokom vanjo v kopalkah pa traja le nekaj sekund, preden ti v krčih odpovejo vse mišice na telesu ter potrdijo tvojo teorijo opazovanja. To težavo z lahkoto odpraviš z neoprensko obleko.

Trenutno najpopularnejši rečni šport, ki pa zahteva tudi največ poguma, je soteskanje. Po hoji navkreber ob reki in veliko prijetnega ogrevanja s spusti po manjših rečnih toboganih in pristankih v skrivnih tolmunčkih te na koncu čaka preizkus; skok – sicer varovan, pa vseeno na lastno odgovornost – čez večmetrski slap! Zabave in adrenalina, da ti sapo vzame! Zelo zabavna dejavnost, ki ti omogoča pristen stik z reko, ne zahteva pa posebnega znanja, pa je hydrospeed, nekakšen hibrid med mini čolnom in desko, ki se ga oprimeš z rokami ter ga s pomočjo plavutk krmariš po reki navzdol. Naj bo rafting, kajak, soteskanje ali hydrospeed, z Ej!KArtico bo užitek preverjeno cenejši.

_________________________________

Za revijo 26! napisala: B. Vidmar in M. Snoj

Več o (bolj in manj) adrenalinskih podvigih po Sloveniji pa najdeš v reviji 26! z destinacijami kot so npr. NOTRANJSKI KRAS, KRANJSKA GORA, BOHINJ, OBALA, KOROŠKA …

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s