V zraku vonj po kavi

Posted: 06/07/2011 by mojcika in GRAVItacija
Oznake: ,
Coffee (1)

Image via Wikipedia

Rjava močno aromatična tekočina – kava je razširjena po vsem svetu. Nekateri si vsakdanjika ne morejo zamisliti brez popite skodelice turške ali katere druge kave.

Kava je znana že iz 9. stoletja. V Evropo so kavo prvi prinesli beneški trgovci v 17. stoletju, na ozemlju današnje Italije pa so bile prve kavarne odprte okoli leta 1654. Poraba se po deželah razlikuje, V Sloveniji jo popijemo 3­–4 kg na prebivalca letno. Vodilna država v pridelavi kave je Brazilija, sledijo pa ji Vietnam, Indonezija, Kolumbija in Mehika.

Učinki kave
Coffee cup

Image by doug88888 via Flickr

Kava je znana predvsem po vsebnosti kofeina v kavnih zrncih. Kofein se namreč zelo hitro vsrka v telo in že po 15 minutah doseže vrh delovanja, po šestih urah pa učinek preneha, popolnoma pa se izloči šele v 24 urah.

Po besedah Srečka Rutarja, dr.med., spec. spl.med., kava v zmernih količinah deluje pozitivno na naš organizem. Kava draži možgansko skorjo, zato izboljša razpoloženje, izboljša koncentracijo, zoži arterije v območju prebavil, ki preprečijo občutek utrujenosti po jedi. V večini primerov kofein krvnega pritiska sploh ne spremeni, le pri nekaterih lahko zaužitje ene ali dveh skodelic kave povzroča blag začasen dvig tlaka, pri večini pa ostane nespremenjen ali pa celo zelo malo pade.

»Za lepši dan«
iced coffee

Image by Leonard John Matthews via Flickr

Vodja blagovne znamke Barcaffe Jelena Milinković je povedala:  »Letno prodamo 4.000 ton kave. Opazili pa smo, da raste poraba instant kave. V Sloveniji so izmed instant napitkov posebej priljubljeni cappuccini, s prodajo katerih smo začeli leta 2004, ko smo na trgu uvedli tri okuse Classical, Vanilla, Chocolate in Caramel. Predvsem mladi radi posegajo po instant napitkih, zato smo ponudili tudi nove instant napitke, ki sledijo svetovnim trendom. Vse bolj so namreč priljubljeni napitki 2v1 in 3v1 (kava z mlekom ter kava z mlekom in sladkorjem).  Za vse, ki potrebujejo dodatno energijo smo pripravili Barcaffe Turboccino, instant kavo z dodanim kofeinom. Trenutno najbolj aktualna pa je ledena kava Barcaffe Freeze: za pripravo le-te potrebujete kozarec hladne vode ali mleka. Novost na trgu je Barcaffe Slim&fit, instant kava z dodanim Q10 in L-karnitinom.«
Podjetje uvaža kavo s celega sveta, največ kave pa uvozijo iz Brazilije, Vietnama, Kolumbije, Indije in Etiopije.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s