Varno na žur in nazaj

Posted: 13/07/2011 by zdruzenjedrogart in GRAVItacija
Oznake: , , , , ,
Scooter Pair

Image by sea turtle via Flickr

Naj bodo žuri, pikniki, morje, festivali, ali koncerti, marsikatero dogajanje te lahko popelje tudi izven tvojega domačega kraja ali v tujino, pri tem pa velja poskrbeti za varno pot tja in nazaj. Za brezskrbnejšo zabavo si preberi nekaj informacij o načrtovanju poti in možnih alternativah.

Gremo z avtom?

Če se s prijatelji odločite za avto, naj bo voznik vedno trezen in spočit. Priporočljivo je, da med vožnjo vsake dve uri narediš počitek in se malo razgibaš. Ne pozabi dovolj piti, saj dehidracija povečuje utrujenost, povzroča glavobol in slabi duševne funkcije.

Če je voznik pil tudi alkoholne pijače, naj ne sede za volan. Naj spomnimo, da alkohol potrebuje svoj čas, da se presnovi. Enostavno pravilo je, da jetra presnovijo približno 1 alkoholno enoto (2,5 dl piva, 1 dl vina ali 0,3 dl žganja) na uro. Hitri postopki streznitve (pitje močne kave, tuširanje z mrzlo vodo …) ne delujejo, temveč zgolj zakrijejo občutek pijanosti. Če ni možno, da pelje druga trezna oseba, je bolje, da se domov odpravite kako drugače, na primer s taksijem ali javnim prevozom ali pa prespite.  Če prespiš v avtu, je pomembno, da policisti iz tvojega vedenja ne morejo ugotoviti namere o vožnji (na primer prižgan avto, ključi v ključavnici), saj te v tem primeru lahko oglobijo.

speeding ticket

Image by Mandragora via Flickr

V Ljubljani svoje usluge nudi tudi Scooter Billy. Voznik se pripelje na malem skuterju, ki ga zloži v prtljažnik tvojega avtomobila in vaju oba varno odpelje domov, do 30 kilometrov ven iz Ljubljane. Stane sicer nekoliko več kot običajen taksi, ti pa prihrani jutranjo pot do avtomobila naslednji dan. Več o storitvi na http://sbservis.si/.

Kolo? Zakaj pa ne…

Kolo omogoča svobodo, saj nisi vezan na javni prevoz ali prijatelja, ki pelje, je brezplačno in ekološko, večinoma se lahko pripelješ čisto do želene lokacije, ob gneči švigneš mimo pa še rekreiraš še zraven. Vendar ne pozabi, da je tudi vožnja kolesa pod vplivom alkohola zelo nevarna, čeprav je v toplih večerih na prvi pogled videti mamljiva in brezplačna.

Shorter 1980s bicycle

Image via Wikipedia

Vpliv alkohola na tvoje motorične spretnosti, vidno zaznavo in ustrezno presojo je namreč problematičen pri vseh prevoznih sredstvih, policisti pa te lahko v primeru alkoholiziranosti oglobijo tudi na kolesu. Kazenskih točk sicer ne moreš dobiti, lahko pa si olajšaš denarnico za 300 do 1200 €.  Pri tem velja upoštevati tudi druge prometne predpise, namenjene kolesarjem, saj so narejeni zato, da ščitijo precej ranljivo skupino udeležencev v prometu, poleg tega pa si ob njihovem neupoštevanju lahko nakoplješ denarno globo od 40 do 250 €, ali še kaj več, če kršiš več predpisov hkrati.

Če nimaš svojega kolesa, si ga lahko tudi sposodiš, v Ljubljani je 24 ur dnevno na voljo samopostrežni sistem Bicike(lj), lahko pa obiščeš tudi katerega od kolesarskih ali turistično-informacijskih centrov, v kraju, kjer se nahajaš.

Train Show

Image by Katkamin via Flickr

Kaj pa javni prevoz?

K načrtovanju varne poti spada tudi poučitev o voznih redih javnega prevoza, ki so v Sloveniji na voljo tudi na spletnih  straneh Slovenski železnic, avtobusnih postaj posameznih mest ali avtobusnih prevoznikov. Pazi le, da ne zaspiš ali se odpelješ v napačno smer (ponoči imajo nekateri mestni avtobusi nekoliko spremenjeno progo).
Če si mlajši od 26 let, si lahko priskrbiš SŽ-Ej!KArtico, ki ti omogoča 30 % popust na vseh vlakih po Sloveniji ter 25 % RailPlus popust na mednarodnih vlakih. Več o Ej!Karticah in popustih za mlade na www.ejkartica.si.

Taxi! Taxi!

After taxiMožna je tudi uporaba taksija, pri čemer je najbolje, da imaš številko taksija vedno pri roki. Predno greš ven, si naberi nekaj informacij o taksi službah na trenutni lokaciji.
Če šteješ od 16. do 30. let si lahko za varen prihod z žura domov priskrbiš brezplačne After taxi kupone v vrednosti 20 € in si tako znižaš stroške vožnje s taksijem.  Kupone lahko koristiš pri izbrani taksi službi od četrtka do nedelje med polnočjo in sedmo uro zjutraj v Ljubljani, Mariboru in na Obali, lahko pa jih za svoje otroke naročijo in prevzamejo tudi starši.

Pa še pomemben namig :): v primeru, da pri vožnji s taksijem, vlakom ali avtobusom vsebine želodca ne uspeš zadržati v sebi, plačaš stroške čiščenja, ki pridejo nekje med 50 in 100 €.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s