Zgodovinski koktelj

Posted: 20/07/2011 by zdruzenjedrogart in GRAVItacija
Oznake: ,
Beer

Image by DeusXFlorida via Flickr

Alkohol je na nek način pomemben del naše kulture. Številni vinogradi in zidanice posejani po naši lepi deželici, pokušine vina in celo praznični dnevi namenjeni le-temu, šale o Dolenjcih in njihovem zraku, domače žganjekuhe, narodne pesmi z alkoholno tematiko ter smrtno resne debate in prepiri, katero pivo je boljše. Znano? Ne dam roke v ogenj, da ne obstaja tudi kakšna miss tegaintega alkoholnega napitka.

A glej ga zlomka, pri vsem tem vsekakor nismo edini. Marsikatera država se hvali z najodličnejšim vinom daleč naokoli, nekatere slovijo po pestrosti hmeljevih napitkov in vabijo v svoje starodavne pivovarne, druge pa ponujajo močnejše slavne zvarke, ob katerih nekateri uživajo, drugim pa se obrača želodec. Od kdaj je alkohol pravzaprav tako zelo razširjen in priljubljen?

 Začetki…
EMS-89615 Egyptian wooden model of beer making...

Egipčanska izdelava piva. (Image via Wikipedia)

Zgodovinski viri navajajo, da človek izdeluje alkoholne pijače že vsaj dvanajst tisoč let. Obstajajo celo domneve, da so naši predniki začeli obdelovati zemljo zaradi zaloge potrebnih sestavin za pripravo alkoholnih pijač, saj naj bi hrano takrat še zlahka našli v gozdovih.

Najstarejši znani recept na svetu je za izdelavo piva, o katerem se prvi znani zapisi pojavijo v starodavnem Egiptu in Mezopotamiji, pili pa naj bi ga že v neolitiku, 9500 let pred našim štetjem. Tudi Hamurabi ga v svojem zakoniku omenja, zapisal je tudi zakone, ki urejajo izdelavo in prodajo piva.

Khm, alkohol – dolžnost svobodnih državljanov?

Že od starega veka so torej ljudje varili različne alkoholne pijače, večinoma iz sadnih sokov in žitaric, redkeje iz medu in pripravkov mleka. Pri tem so uporabljali naravne procese vrenja, ki so jih verjetno odkrili slučajno. Destilacijo, ki omogoča močnejše pijače, so odkrili kasneje v 11. stoletju. Stari Grki so dobro poznali pivo in vino, slednje je imelo na njihovem jedilniku prav posebno mesto, vanj so včasih celo namakali pecivo, ki so ga pojedli za zajtrk in častili boga vina Dioniza. V starem Rimu so za časa Julija Cezarja trto sadili povsod, kjer so hodili, znana pa jim je bila tudi družabna funkcija alkohola. Sodelovanje na številnih popivanjih je bilo takorekoč dolžnost svobodnih državljanov. Tudi starim Egipčanom je bilo vino sveta pijača, grozd pa simbol zdravja in življenjske moči.

2.500 let nazdravljanja
Total recorded alcohol per capita consumption ...

Image via Wikipedia

Alkohol torej človeka spremlja že kar nekaj tisočletij, prav tako pa tudi negativne posledice opijanja. Prvo znano zapisano svarilo pred prekomernim uživanjem alkoholnih pijač, je zapisano v klinopisu in staro približno 3500 let. Tudi Platon, Ciceron, Seneka in drugi so svarili pred pretiravanjem z omamljajočimi pijačami, znano je bilo, da obstajajo določeni ljudje, ki s pitjem ne morejo pravočasno nehati. Ljudje smo ljudje, alkohol pa na vsakega posameznika vpliva nekoliko drugače, pa naj bo to danes ali pred 2513 leti.

Toliko zaenkrat o začetkih pestrega poznanstva med človeško vrsto in žlahtno kapljico, naslednjič pa štorija o tem, od kod prihaja beseda alkohol.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s