Začni teden zeleno

Posted: 25/07/2011 by matejapa in EKO-trip, GRAVItacija
Oznake: ,

Kaj bomo danes jedli za kosilo? Kaj pa če bi nekaj brezmesnega? Svetovna iniciativa Meatless Monday, ki je v Sloveniji poimenovana Zeleni ponedeljek želi spodbuditi vse k razmisleku o načinu prehranjevanja.

Enkrat na teden za veliko spremembo
4.12.10  Meatless Mondays

Image by iampeas via Flickr

Če se enkrat tedensko odpovemo mesu, zmanjšamo njegovo porabo za 15 odstotkov. Prav intenzivna živinoreja je velik krivec za nastajanje klimatskih sprememb. Za vzrejo živali, namenjenih prehrani se porablja veliko vode in fosilnih goriv. Hkrati živalski iztrebki, ki vsebujejo ogljikov monoksid, pripomorejo h globalnemu segrevanju. Naše babice in dedki so imeli meso na jedilniku le ob posebnih priložnostih, danes pa ga uživamo vsakodnevno. Tako v povprečju oseba letno poje okoli 100 kg mesa. Če ga en dan v tednu črtamo iz svojega jedilnika, pomeni, da bomo pojedli več hrane rastilnskega izvora, poskrbeli za boljše zdravje in varovanje okolja.

Meatless monday

Image by Alexandra Guerson via Flickr

Ponedeljek za dober začetek

Na spletni strani iniciative pravijo, da za Zeleni ponedeljek obstaja veliko razlogov: koristi zdravju in živalim, pomaga našemu planetu, zmanjšuje svetovno lakoto in je zelo okusen. Če ne veš,  kako se lotiti kuhanja v ponedeljek in si brez idej, se naroči na spletni jedilnik, ki ti ga bodo poslali že v petek. Tako bo med koncem tedna dovolj časa za obisk trgovine ali tržnice za nakup vseh sestavin. Pa veselo ponedeljkovo kuhanje!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s