Al-koooohl!

Posted: 27/07/2011 by zdruzenjedrogart in GRAVItacija
Oznake: ,
JosephWright-Alchemist-Cropped

Image via Wikipedia

Da se alkohol še danes imenuje alkohol, gre zahvala arabskemu kemiku Al Jabir ibn Haijanu. Vsaj tako pravi legenda, ki se začne nekoč v davnih časih (okoli leta 700 pr. n. št., če smo bolj natančni).

Eliksir življenja

V glavni vlogi je alkimist, ki je želel odkriti tak življenjski napoj, ki bo tistemu, ki ga bo popil, zagotovil večno mladost in veselje. Da bi prišel do takega odkritja, se je umaknil stran od doma ter v svojem vrtu napravil delavnico, kjer je začel iskati eliksir. Ostanke hrane, ki mu jo je prinašala žena, je metal v posodo v kotu svoje delavnice. Že čez nekaj časa je opazil, da so ostanki začeli vreti in se je od njih širil prijeten vonj. Zanimalo ga je odkod ta vonj in tako je odpadke hrane zavrel in z destilacijo dobil tekočino prijetnega okusa. Po zaužitju te tekočine je dobil občutek, da je dobilo njegovo telo novih moči, kakor da so se želje same od sebe uresničevale, želja po življenju je rasla, počutil se je pomlajenega.

Presenečen od veselja, da je v tej tekočini po naključju odkril iskani življenjski napoj, je vzkliknil: Al-kohl!, kar po naše pomeni dobro, dragoceno. Svoje odkritje je nemudoma razodel misleč, da je dal  človeštvu največjo srečo in bogastvo.

Instant sreče pač ni…

Preteklo je več let. Nekega večera je alkimist slonel na oknu svoje hiše ter gledal v noč. “Bil je žalosten in nebogljen. Hudo je trpel, saj se je prevaral. Čarobni učinek magične tekočine je bil varljiv in nevaren. Spoznal je, da je tekočina uničila njega in milijone ljudi. Po začetni sreči je alkohol prinesel strašno trpljenje, bolezen … Zastokal je od žalosti, ko je zaslišal vihar, ki je nosil neskončno vrsto žrtev njegovega odkritja. Razsrjenih obrazov in s škripajočimi zobmi so žrtve iztegovale koščene roke, da bi ga zgrabile. Žalostinke in strahotne kletve, ki so prihajale iz tega sprevoda, so mu polnile ušesa. Od strahu je alkimist kriknil in se vrgel skozi okno.”[1]

Homer Simpsons

...edini problem je, da problemi dobro plavajo in se jih ne da utopiti v alkoholu... 🙂 (Image by antoinedemorris via Flickr)

Za srečen konec

Zgodba o alkoholu se začne optimistično, konča pa nič kaj srečno. Tudi danes je pogosto tako s posledicami pitja alkoholnih pijač. Najprej delujejo na nas sproščujoče, dajo nam moč in samozavest, vendar se pretiravanje lahko konča zelo slabo, včasih celo s smrtjo. Če se zavedamo njegovih učinkov in posledic pitja ter se informiramo o tem, kako omejiti tveganja, ki spremljajo njegovo uporabo, je manj možnosti za neprijeten konec.

Več o zgodovini alkohola pa si lahko prebereš v članku Zgodovinski koktelj.


[1] Legenda o nastanku alkohola je vzeta iz knjige: Može, A. (2002). Odvisnost od alkohola: razvoj in zdravljenje.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s