Digitalne zgodbe

Posted: 28/07/2011 by Ej!KArtica in KULT-film
Oznake: , ,

Digitalne zgodbeVsak ima svojo zgodbo. In če zgodbi dodamo fotke in posnet glas, dobimo digitalno zgodbo.

Kaj so digitalne zgodbe?

Digitalne zgodbe so osebne zgodbe o zanimivih spominih, o izzivih, o strasti do čevljev, bobnov, kaktusov in še čem, ki jih v obliki mini videov posnamejo vsakdanji ljudje kot ti – s pomočjo računalnika in fotografij. Tema je lahko praktično karkoli, tehnična izvedba pa tudi odpira ogromno možnosti. In vsaka zgodba je unikatna.

Kaj potrebuješ?

Recept je preprost. Potrebuješ: računalnik, programček za izdelavo filmov (kot je npr. Windows Movie Maker ali odprtokodna Cinelerra), nekaj fotk in svojo zgodbo. Najprej v omenjeni program preneseš slike in jih urediš v želeno zaporedje. Trajanje posamezne slike lahko poljubno podaljšuješ in skrajšuješ, jim dodajaš podnapise, med in na slike pa lahko vstaviš video efekte in prehode, ki še dodatno popestrijo zgodbo. Sledi še snemanje tvojega glasu (zadostuje tudi mikrofon, ki je pritrjen na slušalke, kakršne uporabljamo npr. pri »skype-anju«) in zgodba se lahko zaključi.

Digitalne zgodbe z Ej!KArtico

Digitalne-zgodbe 2011Na zavodu MOBIN se je zgodba z digitalnimi zgodbami začela pred nedavnimi časi (leta 2006 na jesen), ko je ekipa Ej!KArtice sodelovala v Cardiffu (Wales) na mednarodnem projektu Digital Storytelling. Ekipa Ej!KArtice je potem v začetku leta 2007 izvedla prvo delavnico digitalnih zgodb na temo Biti mlad in …tukaj si lahko ogledaš izdelane digitalne zgodbe.

Leta 2008 so sledile digitalne zgodbe na temo mladih z manj priložnostmi, leta 2009 digitalne zgodbe na temo ekologije in podnebnih sprememb, letos pa digitalne zgodbe na temo prostovoljstva in brezposelnosti mladih. Vse zgodbe si lahko ogledaš v spletni galeriji na www.EJKArtica.si.

Letos bo organizirana vsaj še ena delavnica in sicer 25. oktobra 2011 na temo prostega časa (v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana). Prijaviš se lahko na info@EJKArtica.si.


Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s