Mijav, mijav…

Posted: 03/08/2011 by zdruzenjedrogart in GRAVItacija
Oznake: ,
Hangover kit

Image by Fellowship of the Rich via Flickr

Vsak, ki je že kdaj pregloboko pogledal v kozarec, ga pozna. Zoprnega alkoholnega mačka namreč. Človek že od nekdaj bije boj z njim, Stari Grki so verjeli v moč zelja, Rimljani so stavili na ocvrte kanarčke. Dandanes nekateri Nemci po prekrokani noči posežejo po rdečem mesu in bananah, Francozi si pripravijo močno kavo z dodatkom soli, Kitajci spijejo špinačni čaj. Zanimivo prakso izganjanja mačka imajo nekateri Portoričani, ki si s polovico limone drgnejo roko, ki je sodelovala pri pitju.

Kaj pa dejansko pomaga?

H2O

Alkohol je diuretik, kar pomeni, da odvaja vodo iz telesa in te dehidrira. Če redno nadomeščaš izgubljeno količino vode, bo bodo simptomi mačka bistveno manjši. Najbolje je kar vsako alkoholno pijačo pospremiti s kozarcem vode. Če ti to ne uspe, pa vsaj pred spanjem spij nekaj kozarcev vode.

B kompleks in minerali

Različne raziskave so pokazale, da naj bi vitamini B (predvsem B6 in B12) pripomogli k manjšemu mačku. Priporoča se, da se pred pitjem in po pitju zaužije kompleks vitaminov B. Prav tako alkohol povzroča izgubo mineralov, ki jih lahko nadomestimo z minerali bogato hrano ali minerali v obliki prehranskih dodatkov. B vitaminski napitek si lahko pripraviš tudi po čisto naravni poti – več o tem tukaj.

English breakfast

Image via Wikipedia

Kulinarična pomagala

Z zakladnico vitaminov in mineralov pomaga kislo zelje. Če ne gre surovo po grlu, si ga lahko pripraviš tudi v kakšni krepki župci. Kar nekaj idej in receptov najdeš na internetu. K lajšanju mačka pripomorejo aminokisline, zato se na priporočenem jedilniku za zbijanje mačka znajde polni ‘angleški zajtrk’, s šunko in jajci v glavni vlogi ali bikovi testisi. Pomaga tudi mastna pica, nekateri prisegajo na mrzlo.

Lekadol ali aspirin?

Mnenja glede uporabe zdravil so sicer deljena. Ob hudem glavobolu, ki je pogost spremljevalec mačka pa ti lahko oba priskočita na pomoč. Pri tem velja opozoriti, da se sočasno uživanje vseh zdravil (tudi Lekadola in Aspririna) odsvetuje.

Športanje, vroča kopel in stari dobri spanec

Intenzivno potenje pripomore pri izločanju toksinov, spanec pa seveda pomaga pri obnavljanju zalog energije. Alkohol zmanjša kvaliteto spanca, poleg tega nam sprosti mišice v zadnjem delu ust, kar poveča možnost smrčanja.

Hangover

Image by aerodesign.pl via Flickr

Pazi, kaj piješ

Da zmanjšaš slabost, se drži samo ene pijače, saj se z mešanjem različnih pijač, mešajo različne škodljive snovi in ti je lahko zaradi tega še bolj slabo. Poleg tega je v cenenih pijačah ponavadi še več škodljivceh, ki prispevajo k večjemu mačku.

Epilog

Za manjšega mačka lahko nekaj storiš že pred pitjem, nekateri ukrepi pa pomagajo blažiti posledice, ko je za preventivo že prepozno. Najbolj učinkovit ukrep pa še vedno ostaja ta, da spiješ manj in se izogneš tudi potencialnemu moralnemu mačku, ki zna biti še bolj žlehtnoben od telesnega.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s