Sk8 is gr8!

Posted: 18/08/2011 by geek peek in MOVEit
Oznake: , , , , ,
Skateboard

Image by Katkamin via Flickr

20. avgusta bo na Trnfestu skejtarsko tekmovanje – pridruži se skejt maniji v živo! Več o skejtanju pa v naslednjih vrsticah.

Skejtar oz. rolkar je tisti/a, ki izvaja trike z rolko/skejtom, izvajajo jih otroci za zabavo, športni navdušenci ali poklicni skejtarji. Skejtanje se je oblikovalo v poznih 40-ih do zgodnjih 50-ih let, ko so surferji v času, ko ni bilo valov, želeli vaditi na trdih tleh. Ne ve se točno, kdo je prvi začel s skejtanjem, domnevajo pa, da so imeli vsi podobne ideje v istem času.

Josh hawkins kickflip fakie (486099629)

Image via Wikipedia

Pločnik surfanje

Prvi skejtarji so uporabljali lesene škatle s kolesci pritrjene na dno, a so jih kaj kmalu zamenjali za deske. Kasneje so podjetja začela delati rolke iz stisnjenih plasti lesa in takšna so še danes. Prvi skejtarji so bili surferji, ki so izvajali surf manevre, zato je bil ta šport na začetku le njim za zabavo in se je imenoval “Pločnik surfanje”.

Tudi kolesca so se spreminjala: iz kovine in gline v poliuretan, ki je omogočal boljšo oprijemljivost in tako se je še pospešilo zanimanje za ta šport. Dodali so jim osi, ki so značilne za tovornjake, in razvili nove serije rolk, med njimi tudi Banana board, ki ima dolgo, ozko desko in je značilne svetlo rumene barve.

Kickflip, show it, flip 360, 50-50 …
Kickflip

Image via Wikipedia

Zaradi visokih stroškov eksperimentiranja je prišlo tudi do zaprtja skejt parkov in padca priljubljenosti do 70-ih let. Upadla prodaja rolk se je ponovno povečala kasneje, ko so začeli s “prostoročnim” skejtanjem in ko je Alan “Ollie” Gelfand izvedel prvi skok – osnovni skok ollie – in tako so mu sledili razni drugi triki kot naprimer kickflip, show it, flip 360, backgrond slide, board slide, 50-50…

Ker skejtarji niso imeli dostopa do dragih skejtparkov, rampe pa so bile tudi predrage, je postalo priljubljeno ulično skejtanje v sredini 80-ih let. Skejtarji so se tako preselili na javne površine v nakupovalna središča in zasebna zemljišča, kjer so iskali kotičke za izvajanje trikov, a so jim to kmalu prepovedali in jim grozili s tožbami.

Različice skejtanja

Danes je skejt še vedno priljubljen, zahvaljujoč najbolj poznanemu Tonyju Hawku in številnim igricam in filmom na to temo. Priporočam ogled filma Super Duper (v njem nastopa še en znan skejtar Bam Margera). Skejte dandanes uporabljajo tudi v ameriški vojski, razvile pa so se tudi druge različice skejtanja:

  1. Land Paddling, kjer se poganjaš z dolgo palico na veliko večji rolki,
  2. Tramp Boarding, kjer samo z desko brez kolesc in osi skačeš po trampolinu,
  3. Swing Boarding, kjer si pripet na ogrodje in z desko jahaš po zraku.
    .
Go Skateboarding Day Logo

Image via Wikipedia

Dan skateboardinga

Go Skateboarding Day (GSA) je neuradna obletnica, ki so si jo izmislili pri Mednarodnem združenju Skateboard Companies (IASC) za promocijo skateboardinga. Ponavadi je označena za 21. junija. Takrat tudi v Kranju dogaja Teden mladih in skejtarji zavzamejo idealne mestne površine, da pokažejo svoje trike.

V Ljubljani se tako izkušeni skejtarji kot tudi začetniki lahko preizkusijo na zunanjem in notranjem skejtparku pod urbano streho – Urban Roof, kjer se bo konec avgusta dogajal Target Slovenia Skate Open 2011.

Zanimive povezave: 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s