E-knjige

Posted: 22/08/2011 by Ej!KArtica in KULT-knjige
Oznake: , ,
IRex iLiad ebook reader outdoors in sunlight. ...

Image via Wikipedia

Da je knjiga naša najboljša prijateljica, so naš učili v šoli. Kaj pa e-knjiga? Dokler ne zmanjka baterije na e-bralniku, prav gotovo. E-knjige so knjige prihodnosti – tehnološko gledano še bolj na začetku, a gotovo nekoč v vsakem žepu.

E-začetki

Med prvimi e-knjigami so bili predvsem priročniki in tehnična navodila. Prva večja prelomnica pa je bila ustanovitev projekta Gutenberg leta 1971. S pomočjo prostovoljcev in donacij so začeli digitalizirati pisano besedo in do leta 1996 zbrali tisoč del. Vse e-knjige projekta so brezplačne, saj so avtorske pravice v javni domeni. Nato pa – revolucija.

Na trgu so se pojavili prvi e-bralniki; e-črnilo, ki ponuja podobno izkušnjo branja kot papirnata knjiga; nove internetne zbirke knjig, brezplačne in plačljive. Praktično vsaka večja internetna knjigarna poleg fizičnih del ponuja tudi elektronsko oblike le-teh. Tudi nekateri avtorji so zamenjali svoj tržni pristop in začeli objavljati e-dela.

+/-
IRex iLiad ebook reader outdoors in sunlight. ...

Image via Wikipedia

Izdelava in distribucija e-knjige sta izredno poceni. Ekološko gledano ne potrebuje papirja, črnila in porabi trikrat manj surovin in 78-krat manj vode kot fizična knjiga. Tudi dostopnejša je – trenutno imamo prek dva milijona brezplačnih e-knjig. E-dela tudi ne zahtevajo fizičnega prostora na knjižni polici. E-bralnik je tako velik kot navadna knjiga, shrani pa jih na tisoče. Zaradi digitalnega teksta lahko e-dela brez težav prevajaš prek programskih orodij, na e-bralniku prilagajaš velikost črk za lažje branje, iščeš določene besede, zaznamuješ strani in pišeš opombe. Določeni e-bralniki pa ponujajo tudi pretvorbo besedila v govor – tako z nakupom e-knjige dobiš še avdiorazličico.Tudi slabosti so, npr. spreminjajoče se tehnologije. Praktično vsako e-knjižno podjetje ponuja svoj e-bralnik in svoj format e-knjig. Pravega standarda še ni. Velika ovira je tudi cena e-bralnika, in čeprav je izdelava e-dela poceni, jih večina trgovin prodaja po isti ceni kot fizična dela. In ne nazadnje – občutek prave, lepe knjige v rokah je nezamenljiv z držanjem e-naprave.

Še to

Za razliko od večine svetovnih avtorjev je avtorica knjig o Harryju Potterju izjavila, da svojih del ne bo nikoli dovolila pretvoriti v e-format. Ironično so to namesto nje storili elektronski pirati par ur po izidu novega Harryja.

Ne spreglej: 

  • Gutenberg – zbirka e-knjig s prek 30 tisoč naslovi
  • Free e-books – ena izmed številnih zbirk brezplačnih knjig

_________________________________

Za revijo 26! napisal: Tadej P.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s