Darujem kri – rešujem življenja

Posted: 24/08/2011 by mojcika in GRAVItacija
Oznake: ,
Portsmouth, Va. (Jan. 5, 2005) - A hospital co...

Image via Wikipedia

Kri je najdragocenejše, kar lahko podariš – in rešiš življenje!

Rdeči križ Slovenije organizira krvodajalske akcije že vse od leta 1953, ko je bilo v Sloveniji uvedeno brezplačno, prostovoljno in anonimno krvodajalstvo.

Na krvodajalskih akcijah v Sloveniji je letno zabeleženo 111.106 krvodajalcev oziroma 400 krvodajalcev in krvodajalk na dan. S temi akcijami se zbere 42.000 litrov krvi, kar zadošča potrebam po krvi v Sloveniji.

Kdo lahko daruje kri

Krvodajalec lahko postane postane vsak, ki je zdrav, star od 18 do 65 let in tehta najmanj 50 kilogramov. Ženske lahko darujejo kri vsake štiri mesece, moški pa vsake tri. Udeležencu krvodajalske akcije se odvzame 450 ml krvi.

Tvoja kri bo morda pomagala pri reševanju zapleta pri porodu, kjer porabijo 5 litrov krvi. Za zdravljenje opeklin ali za operacijo presaditve jeter je potrebno preko 10 litrov, za nekatere ponesrečence pa se porabi celo do 15 litrov krvi.

Postopek odvzema krvi
test tubes 3

Image by danmachold via Flickr

Odzovi se na vabilo na krvodajalsko akcijo, ki poteka v več krajih v Sloveniji. Na krvodajalski akciji te sprejme osebje, pri katerem izpolniš vprašalnik in karton, ki te nato spremlja med postopkom dajanja krvi.

Sledi odvzem nekaj kapljic krvi. Ugotovijo tvojo krvno skupino in preverijo količino krvnega barvila (hemoglobina). Če imaš zadostno količino hemoglobina lahko nadaljuješ svojo krvodajalsko pot.

Čaka te še pregled pri zdravniku, ki ti posluša bitje srca, preveri krvni tlak in te povpraša o zdravju in o prebolelih boleznih. Zdravnik se nato na podlagi zbranih podatkov odloči, če boš lahko daroval kri.

Na odvzemnem stolu
Daruj energijo za življenje

Daruj energijo za življenje

Šele po vseh potrebnih pregledih in vprašanjih lahko sedeš na odvzemni stol, kjer te pričaka medicinska sestra s sterilnim priborom za odvzem krvi. S stiskanjem pesti omogočiš hitrejši tok krvi po cevki v vrečko, v kateri je že pripravljena tekočina proti strjevanju krvi. Ko je vrečka polna, sestra cevko zaveže in jo pazljivo odreže. Nato odvzeme še štiri epruvete vzorcev krvi. Tri epruvete pošljejo v laboratorije, kjer določijo krvno skupino in ugotovijo morebitno prisotnost sledi povzročiteljev aidsa, hepatitisa in sifilisa. Četrti vzorec ostane pri vrečki krvi in služi za preizkus med krvjo sprejemnika in dajalca neposredno pred transfuzijo.

Več o krvodajalstvu

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s