Poletne knjižne poslastice IV.

Posted: 29/08/2011 by MissSunshine in KULT-knjige
Oznake: , , , , , ,
Kathryn Stockett: The Help/Služkinje

Kathryn Stockett: The Help/Služkinje

Tokrat gre za knjigo, ki je do slave in statusa bestsellerja prišla izključno preko ustnega izročila. Ja, res. Mama je povedala hčerki, ta je povedala prijateljici, ona teti itd. Lahkotna knjiga s težjo tematiko je sicer na prvi pogled lahkotno čtivo, a v sebi skriva veliko več plasti, ki niso le prijetne in namenjene izključno ženskemu občinstvu.

Kathryn Stockett: The Help/Služkinje

V knjigi se Kathryn Stockett ukvarja z zgodbami temnopoltih služkinj, vendar nosi neomajen optimizem in pridih svežega zraka ter pomladnega duha. In v šestdesetih letih prejšnjega stoletja na jugu ZDA ena izmed žensk dela še posebej trdo. A ne čisti stranišč in ne polira tal, ne lika srajc in ne pometa. Gospodična Skeeter je namreč bele polti in bele ženske tega pač ne počnejo. Pač pa dela nekaj drugega; pripravlja knjigo z zgodbami teh služkinj, z razkritimi skrivnostmi izmišljenega mesta.

Naslovnica knjige

The Help

Njena drznost je nenavadna za tisti čas, predvsem pa je nenavadna tematika, v katero tako brezpogojno stopa. In sicer v času, ko je bilo to, da si prijazen do temnopoltih ljudi, pravzaprav hudičevo velika nevarnost, kar Skeeter kmalu občuti tudi na lastni koži, ko počasi izgublja prijateljice in prioritete, ki jih ima kot belopolto dekle. Bo knjigo sploh izdala ali bi bilo bolje, če bi vse skupaj pustila pri miru?

Film: The Help

Po knjigi je že posnet tudi film, ki trenutno v ZDA podira vse rekorde. Upamo, da ga bomo dočakali tudi pri nas, do takrat pa si lahko zgodbo prebereš ne samo v angleškem, pač pa tudi v slovenskem jeziku.

Change begins with a whisper.

.
Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s