Čisto poseben park

Posted: 31/08/2011 by matejapa in GRAVItacija
Oznake: , , ,

Labirint umetnosti

Poletje se počasi končuje, vendar to ne pomeni, da sedaj ne bo časa za branje. S prijateljico knjigo se sedaj lahko srečaš v labirintu. Sliši se zanimivo, kajne? Na ljubljanskih Fužinah je že nekaj časa nazaj nastal park v obliki labirinta, katerega zidovi so drevesa. V njegovi srčiki pa bralni kotiček, kjer lahko s knjigo v miru potuješ po drugih svetovih in do samega sebe.

Polžasti labirint

Labirint, ki ga poznamo že nekaj tisočletij, smo prav gotovo videli že vsi. Gradili so jih na različnih delih sveta; v Indiji, na Kreti, v Braziliji. Sprehoditi se po Labirintu umetnosti pa je povsem drugače. Zaradi njegove polžaste oblike se obiskovalci ne morejo zgubiti. Idejni vodja projekta je Venelin Shurelov, bolgarski umetnik, ki je želel ustvariti trajnostni umetniško-družbeni projekt, ki raste in se razvija.

Eastern Hemlock Tsuga canadensis specimens at ...

Labirint pa nosi s sabo tudi veliko simbolike. Je pot, kjer se očistimo balasta in najdemo sami sebe. Pomembno vlogo pa igra tudi knjiga, s katero se obiskovalci srečajo na sredi labirinta. Tudi slogan parka »Pridi k sebi« ponazarja simbolno moč labirinta.

Park, ki bo zelen vse leto

V parku so posajene kanadske čuge, zimzelena drevesa, ki so jih v Evropo prinesli v 18. stoletju in so svoje mesto večinoma našla v parkih. Kot zanimivost, kanadske čuge so lahko visoke do 21 metrov in dosežejo starost 800 let. V labirintu je posajenih 287 čug, od katerih so bila vsa na voljo za »posvojitev«. Prispevek za varuha drevesa znaša 150 evrov. Kako lahko tudi drugače pomagaš, si  lahko prebereš na spletni strani Labirinta umetnosti.

Naj bo sprehajanje med zelenimi zidovi labirinta prav posebna izkušnja!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s