Muv it – jesen na krasu

Posted: 06/09/2011 by Ej!KArtica in MOVEit
Oznake: , , , , , , , ,
Notranjski kras

Notranjski kras

Notranjski kras je nabolj poznan po Postonjski jami, nudi pa tudi vseh sort aktivnosti: od trekinga in pohodništva do kolesarjenja, plezanja in jamarstva. Privošči si izlet z vlakom do Pivke oz. Postojne in se odpravi na raziskovanje javorniško-snežniških gozdov, Loške doline, gradu Snežnik, Bloške planote, Slivnice, Cerkniškega jezera, Rakovega Škocjana …

Treking

Skozi omenjene kraje vodi dobro označena Velika Krpanova pot, ki se začne na železniški postaji v Pivki. Dolga je 91 km, kar pomeni tri dni hoje, razen če se je lotiš s kolesom ali peš po manjših etapah. Na poti se nahaja 14 ključnih točk, ki te opozarjajo na naravne in kulturne znamenitosti.

MTB Park Notranjska - Predjamski grad

MTB Park Notranjska - Predjamski grad

Kolesarjenje

V hotelu Sport v Postojni se lahko prijaviš na voden kolesarski izlet, si izposodiš kolo, GPS ali si kupiš kolesarski vodnik in zemljevid po notranjskem MTB parku, ki nudi 500 km oz. 10 kolesarskih poti različnih težavnostnih stopenj s startom in ciljem na istem mestu, po mirnem podeželju Občin Postojna, Pivka, Cerknica, Ilirska Bistrica in Loška dolina. Z Ej!KArtico imaš 30 % popust pri najemu kolesa in 10 % pri nakupu kolesarskega vodnika MTB park Notranjska.

Plezanje

V Postojni imajo umetno steno pri Epicentru, kjer sta mogoča tudi izposoja plezalne opreme in strokovno vodstvo, kot tudi naravno steno pod Sovičem, kjer je mogoče najosnovnejše plezanje. Za poznavalce so primerne plezalne stene v Vipavi, Vipavski Beli in na Črnem Kalu.

Adrenalinski privrženci si lahko privoščijo spust z vrvjo – abseiling. Na voljo je kar nekaj atraktivnih lokacij. Najbolj priljubljena je Mali naravni most v Rakovem Škocjanu: 50 m direktnega spusta.

Jamarstvo
A subterranean river in the Križna cave system...

Image via Wikipedia

Turistične oglede jam lahko nadgradiš z alternativnim jamarstvom. Lahko je lažji jamski treking ali pa prava podzemna avantura, kjer so nekateri deli jam prehodni le z ustrezno opremo in primernim vodstvom jamskih vodnikov. Najbolj zanimivi sta Planinska jama, kjer se lahko del izleta po jami pelješ z gumenjakom, in Križna jama, kjer je za obisk celotne jame ravno tako potrebna vožnja s čolnom in velja za eno najlepših jam na svetu. Prava poslastica za avanturiste je tudi vzhodni rov pod Predjamskim gradom in celoten sistem Postojnskih jam.

_________________________________

Za revijo 26! napisala: M. Snoj

Več o (bolj in manj) adrenalinskih podvigih po Sloveniji pa najdeš v reviji 26! z destinacijami kot so npr. KRANJSKA GORA, BOHINJ, OBALA, KOROŠKA, TRENTA …

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s