Hong Kong – med nebotičniki

Posted: 07/09/2011 by urssa in MOVEit
Oznake: , , , ,
Hong Kong - večerni lightshow (foto: Urša M.)

Hong Kong - večerni lightshow (foto: Urša M.)

Ena redkih azijskih držav, kjer na tleh ni smeti – pravzaprav niti same samcate smetke. Celo pljuvanje je prepovedano in kaznivo. Ljudje so ultra prijazni. Na vseh javnih površinah (tudi zunanjih) je prepovedano kaditi. Vsepovsod so avtomatski “razkuževalci rok”. Na vseh WC-jih in muzejskih hands-on eksponatih piše, na koliko časa jih dezinficirajo. Po vsem mestu je na voljo brezplačen wi-fi, tudi na avtobusih!
Dobrodošli v Hong Kongu!

V enem najdražjih mest na svetu

Z namestitvijo v Hong Kongu je bolj tako – na voljo imaš poceni hostle v backpackerski četrti, ki pa imajo na internetu vsi po vrsti porazne ocene, ali pa luksuzne hotele. Najbolje je izbrati nekaj vmes. Cene so v primerjavi z jugovzhodno Azijo po štirikrat in še več višje. Ja, tako je to, če si v devetem najdražjem mestu na svetu (julij 2011).

Med nebotičniki (foto: Urša M.)

Zeleno med nebotičniki (f: Urša M.)

Med nebotičniki

Kaj pa si v Hong Kongu lahko ogledaš?  Na začetku se lahko le sprehajaš po mestu in se čudiš vsem nebotičnikom, ultra učinkovitemu javnemu potniškemu prometu, prijaznosti prebivalcev, v vrsti čakajočim pred luksuznimi trgovinami, ki imajo “za bolj udobno nakupovanje” omejeno število kupcev v trgovini, enostavnosti javnega prometa, neštetim parkom, luksuznim avtomobilom na cestah, količini turistov …

Ogledaš si lahko najdaljše pokrite tekoče stopnice na svetu ali se z zobato železnico povzpneš na na razgledno točko nad mestom – The Peak. Tudi sicer je za turiste več kot dobro poskrbljeno z mnogimi brezplačnimi delavnicami (npr. ritual pitja čaja, tai-chi, feng shui, kuharski tečaji …).

Le skok stran od narave
New Territories (foto: Urša M.)

New Territories (foto: Urša M.)

Ko se naveličaš nebotičnikov v Hong Kongu, si lahko v dobri uri na drugi strani – v delu, ki se imenuje New Territories. Del Hong Konga, ki je poln hribčkov, gozdov, otočkov in morskih zalivov, idealen za okusit predmestni utrip in se preizkusiti v tropskem trekingu (npr. MacLehose Trail).

Treking poti niso zahtevne, večinoma celo tlakovane, veliko pa k težavnosti pripomoreta vročina in sopara. Vse je poplačano, ko te po nekajurni hoji čaka bela peščena plaža s turkizno – modrim morjem. Božansko.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s