Nova muska: Lenny Kravitz – B&W America

Posted: 09/09/2011 by MissSunshine in KULT-muska
Oznake: , , ,
Lenny-Kravitz - Black and white America

Lenny-Kravitz - Black and white America

Če spoštuješ Jamesa Browna in Marvina Gaya in če ti sede glasba z vsaj kančkom sporočilnosti, potem je to vsekakor deluxe album zate, pa če kupiš deluxe različico ali ne. Če ti funka ne manjka, potem tale zapis preskoči. Ampak brez Lennyja ti bo zagotovo dolgčas. Lenny je rockstar, očala so njegova obvezna oprema, funk pa je vanj vgrajen.

Black and White America

Zakaj ne potrebuješ deluxe različice Black and White America? Ker je Lenny Kravitz tako radodaren, da ima že običajna plošča šestnajst komadov. Šestnajst! In če ti jih pet ni všeč, je album še vedno super! Dandanes glasbeniki tako radi naredijo album iz desetih, skoraj maksimalno enajstih skladb. Ker deset ni devet, osem je pa samo LP.

Že leta dolgo ga “obtožujejo”, da krade ideje, rife in ritme, a vsaj jaz sem mnenja, da je Lenny pač enostavno produkt svojih vplivov. Česar pravzaprav nikoli ni skrival! Takšen multiinštrumentalist, kakršen je Kravitz, bi bil težko brez skladateljskih zmožnosti in talenta za pisanje. In Black And White America je eden njegovih najboljših albumov, brez dvoma. Ko je začel objavljati svojo glasbo, je bil svež, nov, s tistim značilnim zateglim glasom in vsi so prikimavali – v ritmu njegovega funka, seveda. Ko je Lenny ostal Lenny, so mu zamerili. Ko je poskušal nekaj drugačnega, so ga obsojali. Ko se je razšel s svojo muzo, so rekli, da ne bo nikdar več našel navdiha. Ko si je odstrigel drede, so rekli, da je šla po gobe njegova kariera.

Talilni lonec
Lenny Kravitz at Open Air St. Gallen, June 27,...

Image via Wikipedia

A Lenny še vedno stoji. In njegova nova plošča je točno to, o čemer govori njen naslov. Talilni lonec kultur, ras in vplivov. Iz nje veje občutek trdega vetra, ki ga je kot temnopolti mulc začutil, ko je odraščal v pretežno beli, sovražno rasistični Ameriki sedemdesetih. Njegov oče je bil bel, njegova mama pa temnopolta, zato ni spadal nikamor. Temnopolti otroci so mu zamerili, da ima belega očeta, beli pa ga niso vzeli za svojega, ker je bil, no, črn.

In vse te težave, vse izkušnje in vse prepreke, s katerimi se je soočal, so strnjene v tej plošči. Lenny je v lonec namešal še pop, rock, funk in svoje zgodbe. Iz albuma veje skorajda vonj New Orleansa in prav nič presenetljivo ni, da že krožijo govorice, da je to projekt, ki ga je pevec začel pripravljati leta 1997. Lenny, kapo dol, tvoj čas je bil zelo dobro (u)porabljen.

Lenny unplugged

Lenny je v nekem hotelu v Minneapolisu posnel tale video, akustično različico svojega prvega singla Stand v živo s hotelske postelje, in ga namenil svojim oboževalcem (oglej si tudi uradni video, kjer pokaže tudi velik igralski talent):

Takole pa zna Lenny presenetiti svoje oboževalce. Konkretno Francozinjo, ki je priletela v ZDA na koncert, pa ni slišala svoje najljubše pesmi na koncertu:

Še malo o Lennyjevem novem uspehu:

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s