Rock lajf: Pearl Jam Twenty

Posted: 22/09/2011 by MissSunshine in KULT-film, KULT-muska
Oznake: , ,
Pearl Jam

Pearl Jam

Ali lahko verjameš, da so Pearl Jam stari dvajset let? Tudi jaz komaj, saj se še spomnim časa, ko so se na MTV-ju pojavili prvič. To je bil čas, ko je rock glasba prevladovala na valovih prve glasbene televizije. Čas, ko se je beseda “grunge” šele prebijala v vsakdanji vokabular in ko so blišč oblačil osemdesetih zamenjale raztrgane kavbojke in kariraste srajce. Čas, ko digitalizacija glasbe ni imela razširjenih možnosti autotuninga in popravljanja “neposluha” v izjemno zvočnost.

Grunge

Konec osemdesetih se je predvsem v Seattlu v Washingtonu začela razvijati zvrst glasbe mladih, ki so iskali način za izražanje svojih frustracij, težav in samo želeli imeti glas, ki bo slišan. Govoriti o drogah, o družinskih težavah, o ljubezni, o vsem in o ničemer in biti slišan. Izraz se je hitro prijel rockersko temačnih bendov, ki so dolgih las in hitrih gibov skakali po odru in naznanjali svoja prepričanja. Med najbolj poznanimi skupinami, ki so si pripele značko “grunge”, so bile Alice In Chains, Mother Love Bone (iz katere je nastal Pearl Jam), Mad Season, Screaming Trees, Nirvana, Soundgarden, Stone Temple Pilots in Pearl Jam (poleg številnih drugih!).

Med najbolj uspešnimi grunge skupinami so Pearl Jam edini, ki so brez prekinitve zdržali skupaj celih dvajset let. Ostale skupine so se bodisi skregale ali razpadle, izgubile člane zaradi drog ali drugih zunanjih razlogov ali pa so se preprosto naveličale te vrste življenja. In ker dvajset let res ni kar tako, je skupina dovolila Cameronu Crowu, prijatelju skupine, novinarju Rolling Stone-a in režiserju, ki je znan po svoji filmski uspešnici Almost Famous, da posname in zmontira film o veliki skupini, ki ji je uspelo preživeti seks, droge in rock’n’roll z veliko alkohola in zadušljive slave.

Zgodba o Pearl Jam

Film je edinstven. Zakaj? Vsebuje zakulisne posnetke, stare intervjuje, domače videe, posnetke prvih nastopov in celo izgubljen demo posnetek, ki ga je Eddie poslal iz Kalifornije v Seattle, nanj pa napisal svojo telefonsko številko. Mnogi kritiki filmu očitajo, da poveličuje skupino in iz njih dela “Beatle”, kar nikoli niso bili. A dejstvo je, da so vsi ti kritiki spregledali najpomembnejše dejstvo. Ta film ni narejen za širše občinstvo, to ni film, ki se bo potegoval za oskarja za dokumentarec in ni namenjem večjim filmskim festivalom in raziskovalcem glasbe. Ta film je, tako kot vse ostalo, kar je skupina Pearl Jam kadarkoli naredila, namenjen njihovim oboževalcem. In če so ti bili kadarkoli vsaj malo všeč, bo film zate čista uživancija.

Darilo oboževalcem

Če ti skupina ni všeč, tega enostavno ne gledaš, ker ne hlepi in ne kriči po kritiki, pač pa daje več, kot je v video obliki kadarkoli dala tistim, ki imajo to skupino radi. Pearl Jam so namreč znani po tem, da ne snemajo videospotov in da so predani oboževalcem do te mere, da sami postavljajo pravila. Kaj kmalu po tem, ko je svet zadonel v zvoku njihovih uspešnic s prvega albuma Ten, je Eddie Vedder na nekem koncertu naznanil, da lahko kdorkoli iz občinstva kadarkoli in s čemerkoli snema vse njihove koncerte in da jim tega nihče ne bo preprečil. Rezultat? Na tisoče bootleg posnetkov, seznami odigranih skladb na koncertih na njihovi uradni strani, ki segajo v leto 1990, in uradno prodajani posnetki vseh koncertov s turneje 2000/2001, vključno s Halo Tivoli. Konec koncev je to skupina, ki vsako leto izda božični single (navadno dve skladbi), ki jih razpošljejo oboževalcem, ki so na seznamu njihovega fan cluba, in skupina, ki se je borila za cenejše vstopnice za lastne koncerte, da bi si jih njihovi oboževalci lažje privoščili. Prav zato zgodbe o norem plezanju Eddieja Vedderja in o ponudbi za MTV Unplugged, o resnični zgodbi glede rivalstva z Nirvano ter o največji festivalski tragediji na festivalu Roskilde ne gre zamuditi. Tudi zato, ker se je Eddie Vedder “rodil na odru”, ko je Lady Gaga s svojim jajcem še čepela doma in vlekla palec.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s