Novo leto malo drugače

Posted: 26/09/2011 by urssa in MOVEit
Oznake: , ,
Mokro novo leto v Laosu.

Mokro novo leto v Laosu.

Pee Mai oz. novo leto v Laosu praznujejo sredi aprila, kar sovpada tudi z novoletnimi praznovanji v okoliških državah (npr. Songkran na Tajskem, Chaul Chnam v Kambodži). Po tradiciji ljudje ta dan gradijo stupe iz peska, spuščajo golobe iz kletk in častijo Budo. Izražanje dobrih želja svojim bližnjim poteka na poseben način: sogovornika spoštljivo zaliješ z odišavljeno vodo. S tem pokažeš spoštovanje, hkrati pa zaželiš še “sabai dii pii mai” (srečno novo leto).

Vodni obred

Poleg ChangMai-a na Tajskem so praznovanja bojda najbolj slikovita v Laoškem Luang Prabangu, zato sva s sopotnico teden okoli novega leta preživela tam in doživela najbolj mokro novo leto.

Zalivanju se ne izognejo niti motoristi.

Zalivanju se ne izognejo niti motoristi.

Na ulicah namreč za nekaj dni zavladajo vodni topovi in pištole in suh ne ostane noben mimoidoči. Ker so ob začetku monsuna temperature najvišje, je osvežitev z vodo sredi dneva prijetna, obenem pa je to lepa priložnost za stik s prijaznimi domačini in kulturno izmenjavo.

Izvor zalivanja z vodo

Ta “vodni” obred izvira iz legende o bogu neba Kabinlaphomu, ki je bil najpametnejši vseh bogov. Hkrati pa je bil takrat na zemlji še zelo bister mladenič Thammabane, ki je razumel govorico ptičev. Bog neba je dečka izzval na dvoboj, ki ga je slednji dobil ker je po naključju slišal pogovor sokolov. Zaradi stave si je moral bog odrezati glavo, v jami shranjeno glavo pa je moralo njegovih sedem hčera vsako leto zalivati z vodo, sicer bi prinesla nesrečo vsej zemlji.

"Oborožene" tolpe.

"Oborožene" tolpe.

Osvežitev sredi ulice

In realnost? Začne se precej nedolžno; otroci se igrajo ob cesti in z vodnimi pištolicami škropijo motoriste. Trgovci s plastično kramo pa so si meli roke, saj že naslednji dan tako turisti kot domačini patruljirajo po ulicah oboroženi z vodnimi topovi.

Ta mobilna taktika se  čez noč spremeni v bolj statično; po ulicah so vodne postaje, mimo katerih pridejo suhi le »nedotakljivi« oranžni menihi. Mokrota ostalih je v korelaciji s hitrostjo oz. taktiko izmikanja.

Mobilna vodna postaja.

Mobilna vodna postaja.

Izmikati se nima smisla

Med glavnimi tremi dnevi praznovanja pa ne ostane suh nihče. Vodne postaje postanejo mobilne (gruče mladine na poltovornjakih s sodi vode), zasede na ulicah praktično neprehodne, repertoar pa se iz vode razširi na moko, črno pasto, blatno brozgo in raznobarvne pigmente.

Ker si premočen do kože že v prvi minuti, izmikanje itak ni smiselno. Vse skupaj je eno samo veliko rajanje in norenje do kože premočenih teles.

Avtor: KlemeN

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s