Jesenske knjige II.

Posted: 30/09/2011 by MissSunshine in KULT-knjige
Oznake: , ,

Sonce ima že tisto jesensko barvo, obliva raznoliko obarvane liste in kliče po jaknah in plaščih. In čas je, da tudi med knjižne poslastice uvrstimo nekaj knjig, ki so kot nalašč za tole obdobje. Ena izmed takih je s številnimi nagradami okitena in z navdušenjem prebirana Soba, ki je nenavadna tako zaradi svojega protagonista kot zaradi teme in ki je pod Mladinsko knjigo dočakala tudi svoj slovenski prevod. Emma Donoghue je z njo predstavila svet, ki je nam popolnoma neznan, a se ga vseeno bojimo, saj se zadnja leta zdi, da je teh primerov povsod polno in da kar prežijo za (morda celo sosedovim) vogalom.

Emma Donoghue: Soba
Emma Donoghue: Soba

Emma Donoghue: Soba

Knjiga je bila nominirana za številne prestižne knjižne nagrade, med drugim za Orange Prize in Man Booker Prize. In predvsem pri slednji je bila pogosto omenjana kot “boljša od končnega nagrajenca”. In ne brez razloga.

Zgodba se razvija, odvija in je povedana s perspektive petletnega dečka, Jacka, ki je zaprt v sobi. Skupaj s svojo mamo sta ujetnika, vendar Jack ne pozna ničesar drugega kot le to sobo in je prepričan, da je to pravzaprav ves svet. V sobi, v kateri so tudi majhna kuhinjica, televizija in kad, včasih gleda televizijo in verjame, da je tisto izmišljen svet. Zanju “skrbi” Tastar, kot mu pravi Jack. Tako ga kliče predvsem zato, ker se vedno pojavi ponoči, kot nek bavbav. Kadar pride, spi z mamo v postelji, medtem ko Jack spi v omari. Kako daleč gre lahko grozljiva zgodba in koliko detajlov otroško oko vidi in zazna, čeprav mi mislimo, da jih ne razume? Medtem ko te med branjem lahko obliva zona in se sprašuješ, kdaj in kako bosta pobegnila, in ta trenutek tudi komaj čakaš, je enostavno grozljivo spoznanje, da zunanjega sveta ne razumeta, ne poznata in da če in ko pobegneta, ju nove grozote čakajo onstran zaprtih vrat.

Pisateljica je priznala, da je naredila osnutek za zgodbo po tem, ko je izvedela za petletnega Felixa v grozljivem primeru Fritzl, ki je pred tremi leti pretresel Avstrijo in širni svet.

O prvi jesenski knjigi lahko prebereš tukaj. Naslednja jesenska knjiga pride v kratkem.
Skoči še na poletne knjižne poslastice!
.
Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s