Ko trpiš za lepoto – tatu

Posted: 03/10/2011 by geek peek in GRAVItacija, KULT-art
Oznake: , , , , ,
Marquesan tattoo

Image by Brittanie Shey via Flickr

7. in 8. oktobra se bo na Celjskem sejmu zgodila prva Tattoo konvencija, kjer se bo predstavilo več kot 20 mojstrov tetoviranja. Oba dneva sta polna glasbenih in plesnih spektaklov, vzporedno pa poteka tudi razstava umetniških del in poslikave body paintinga. Dogajalo bo: The International Rock’n’roll Circus, Bitch Boys, Fire show z Geo, tekmovanje za najboljši barvni in črno-beli tattoo, Dismissed in Eight Bomb. V nadaljevanju članka pa še nekaj zanimivosti o tatujih.

Trajne poslikave za okras

Tatuji obstajajo že od Neolitika, saj je že ledeni mož, znan kot Otzi, imel kar 57 tetovaž. Štiri milijone pred našim štetjem naj bi uporabljali tetoviranje kot zdravljenje – na isti način kot se danes zdravijo z akupunkturo. Najdemo jih tudi na mumijah, mimo njih pa ni mogel niti Julij Cezar, ki jih je opisal v eni izmed svojih knjig.

Skozi zgodovino pa ni šlo le za okras, saj so si delali obrazne tatuje tudi v povezavi s položajem v družbi. Nacistični nemci so tetovirali, da so lažje identificirali žrtve v koncentracijskih taboriščih s številkami. Drugi, kot npr. na Samoi,  se tetovirajo, ker je tak običaj – 16 letna dekleta in fantje tetovirajo od trebuha do kolen (obe stegni) in če ne bi zdržali ali si ne bi hoteli dati tatuja, bi to za družino pomenilo veliko sramoto. Tak običaj izvajajo še danes.

Fitness and Tattoos

Image by Glenn E. Malone via Flickr

Včasih prekletstvo, drugič zdravilo

Poznamo različne vrste tatujev: travmatični (od poškodb), amaterski in profesionalni (od tradicionalnih do modernih načinov tetoviranja), kozmetični (znani kot “trajni make up”) in medicinski tatuji.

Najbolj znan medicinski primer je primer najbolj potetovirane ženske na svetu, ki ima tetoviranega 95 % telesa, saj ji zaradi prirojene bolezni tetovaža pomaga pri prekrivanju mehurjev, ki nastanejo zaradi občutljivosti kože na svetlobo.  (vir: 24ur.com)

Pokaži mi tatu in povem ti, kdo si
Tattoo arist Grisha Maslov 2010

Image via Wikipedia

Danes se ljudje tetovirajo zaradi kozmetičnih popravkov, sentimentalnih spominov, religioznih oz. magičnih verovanj ali da simbolizirajo pripadnost oz. se identificirajo s pomočjo njih (zaporniški tatuji). Med njimi najdeš mlade in stare, zvezdnike, različne vernike in druge tattoo navdušence, ki si tetovirajo tudi najbolj smešne, bizarne, včasih celo ogabne ali nesmiselne tetovaže.

Obstajajo tudi začasni tatuji – za najmlajše v obliki nalepk, poslikava telesa s kano, obstaja pa tudi tatu iz bleščic, ki se pokaže le na močni svetlobi in tega se ne naveličaš zelo hitro.

Del tebe za vedno
Tattoo artist Grisha Maslov 2010

Image via Wikipedia

Preden si daš kaj vtetovirati, moraš biti 100% prepričan, če si tak tatu zares želiš imeti celo življenje. Zaradi tetovaž danes naprimer težje najdeš zaposlitev, zato če si ga res močno želiš, ga ne daj na zelo vidno mesto.

Tetoviraš se le enkrat, če pa želiš tatu odstraniti, moraš priti na več kot deset seans tudi, če je samo majhen tatu. Odstranjevanje tatujev pa je desetkrat bolj boleče od samega tetoviranja.

Da povzamemo: za tatu moraš imeti debelo denarnico (za tetoviranje in po možnosti odstranjevanje), primerno mesto (skrito in tam kjer je nizek prag bolečine), primerno starost (za pravo odločitev, brez kasnejših posledic v prihodnosti) in trezno glavo (se izogibati alkoholu).

Advertisements
Komentarji
  1. mali oglasi pravi:

    Se popolnoma strinjam z zadnjim stavkom… Sam sem nekaj časa razmišljal o tatuju, vendar, ker to nekako ostane celo življenje s teboj, ne vemo pa kaj nam bo življenje še prineslo, se nekako nisem odločil. Morda v prihodnosti… 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s