Nova muska: Avril – Goodbye Lullaby

Posted: 05/10/2011 by MissSunshine in KULT-muska
Oznake: , ,
Avril Lavigne - Goodbye Lullaby

Avril Lavigne - Goodbye Lullaby

OK, OK, saj vsi vemo, da so na Avril predvsem mahnjene najstnice in da si navadno prav one kupujejo njena oblačila in parfume in si želijo biti punk princeske, za kakršno se je Avril sama oklicala. A ker je v zadnjem času punca doživela cel vrtiljak norosti, sprememb in pretresov, se je zdelo neizogibno ne spregledati ta album, ki je njen četrti po vrsti in je bil v nastajanju kar dve leti. Sveže ločena 27-letna Avril je album spisala in producirala s pomočjo zdaj bivšega moža Derycka Whibleya. In kaj skriva?

Goodbye Lullaby

Uspavanka v slovo. Že sam naslov pove veliko in da vedeti, da je album poln občutkov, ki jih mlado dekle začuti, ko ugotovi, da je njenih ljubezenskih sanj in pravljic konec. Avril je zanimiv fenomen, že s stališča, da se pri sedemindvajsetih oblači le malo drugače, kot se je pri sedemnajstih in da je najbolj prepoznavna stvar na njej njen make up. Njena besedila bi lahko malce “zrasla” in našla kakšno globljo besedo in pomen, a kot mi je namignil nekdo, ki besedilom ne pripisuje velikih pomenov, je Avril glasbeno pravzaprav zelo nadarjena, saj so melodije takšne, da gredo v uho in pritegnejo marsikaterega poslušalca ali poslušalko. In njene obleke govorijo o njej več kot karkoli drugega. Dejstvo je, da dekle še ni popolnoma odraslo, saj je Avril svoj prvi album posnela pri sedemnajstih in tako svojega najstništva ni imela. Pa ga je pač malce potegnila v dvajseta, kar se kaže v močno naličenem obrazu, otroških oblačilih in negotovosti, ki kar sije iz nje.

Avril Lavigne having a concert in Geneva

Image via Wikipedia

Konec sanj in pravljic

Zdi se, da jo je slava povozila in da bo trajalo še nekaj let, preden popolnoma odraste, a priznati moramo, da ob vseh albumih, dobrodelnih zadevah, oblačilih in parfumih dekle trdo dela za svoj eyeliner. In zdi se, da je odločena, da tu tudi ostane, da bo delala naprej, ustvarjala to in ono in – česar ji nihče ne more očitati – v vse vložila velik del sebe. In prav to je res. Ustvarja linijo oblačil, ki so takšna, da bi jih (in tudi jih) nosila tudi sama, parfume, ki so ji pisani na kožo in skladbe, ki govorijo o tistem, kar doživlja.

In to je tudi vse, kar je ostalo za povedati o njenem četrtem albumu. Da, vrtiljak jo je spremenil, glasba je bolj umirjena, divjih hitov, ob katerih bi si jo predstavljali, kako divja skozi nakupovalne centre, ni. Tu je le izpovedna nota, zlomljena, žalostna in iščoča. A samo v glasbi. Če bi si Avril vzela malo več časa (in morda celo perbrala kako knjigo, da si razširi besedni zaklad), bi najbrž imeli mojstrovino. Mogoče čez deset let.

Avril unplugged

Ta skladba je sicer s prejšnjega albuma, a Avril pokaže, da le zna peti v živo, pa čeprav ji nekajkrat v oči privrejo solze:

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s