Zelene knjižnice

Posted: 14/10/2011 by matejapa in GRAVItacija
Oznake: , ,

Zelene knjižnice so prav posebne vrste knjižnic, ki od pozne spomladi do konca poletja gostujejo pod krošnjami dreves v parkih ali na kaki drugi primerni lokaciji. Pri nas se projekta odvijata tako v Ljubljani pod imenom Knjižnica pod krošnjami in v Mariboru pod imenom Čitalnica na jasi. Sicer so dnevi ležanja na travi v parku že mimo, a knjižnice še zdaleč niso omejene samo na poletne dni.

Čitalnica na jasi

Na mariborski jasi

Mariborska Čitalnica na jasi je projekt Društva Mariborski raziskovalni studio (MARS) in jo spremljajo številne aktivnosti. Obiskovalci lahko knjige zamenjajo na Knjižni Bolhi, se udeležijo številnih ustvarjalnih delavnic in športnih igralnic ter si ogledajo glasbene, lutkovne in gledališke produkcije. Projekt se je dobro prijel, saj je obiskanost iz leta v leto večja. »Pritegne tako najmlajše, mlade kot starejše obiskovalce. Čitalnica na jasi je z svojimi aktivnostmi in vpetostjo v sam park atraktivna tudi  turistom, ki jih je v našem mestu vedno več,« pravi Vesna Gomboc, koordinatorka projekta. Letos poleti se je projekt razširil tudi na kopališče na Mariborskem Otoku. V zimskem času bo čitalnica gostovala v Vilinski vasi Pisanega decembra in kot del aktivnosti tudi v kulturnemu abonmaju Kekec v Narodnem domu. »Cilj je vsekakor vzpostaviti projekt še na drugih lokacijah v Mariboru, omogočiti mestne dnevne sobe, ki združujejo in vzdržujejo družabno kulturno življenje mestnega jedra,” razkrije načrte Gombočeva.

Knjižnica pod krošnjami

Pod ljubljanskimi krošnjami

My Books

Ljubljanska Knjižnica pod krošnjami je pod okriljem Inštituta Divja misel. Krošnje vabijo obiskovalce, da sodelujejo tako pri kroženju knjig, sodelovanju pri Odprti krošnji – branju poezije, pripovedovanju, razmišljanju, fotografiranju utrinkov in še kaj bi se našlo. Obiskovalci lahko pobrskajo po zbirki, v kateri so knjige (med katerimi je veliko knjižnih novosti), revije in časopisi… Knjižnica pod krošnjami kljubuje tudi mrzlemu vremenu in padavinam, saj prezimi v Tivolskem rastlinjaku, kjer zelenja in knjig ne zmanjka, ob lepem vremenu pa je možno branje tudi na bližnjem travniku.

Naj ti mraz in dež ne vzameta veselja do branja, zdaj veš, da se da pričarati krošnje nad glavo tudi pozimi.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s