Mepi – priznanje za mlade

Posted: 17/10/2011 by geek peek in GRAVItacija
Oznake: , , ,

MEPI

Si star med 14 in 25 let? Te zanimajo veščine, šport in prostovoljstvo oz. bi odšel na odpravo v neznane kraje? Bi se rad naučil dela v skupini, retoričnih spretnosti in spremenil pogled na svet?

Mednarodno priznanje za mlade

Program MEPI deluje na treh stopnjah:  bronasta, srebrna, zlata in mladim nudi mnogo več kot le pridobivanje neformalne izobrazbe. Na področjih veščin, športa, prostovoljstva in odprav se lahko naučiš odgovornosti do drugih in do sebe, in preko preizkušenj in odrekanj razvijaš svojo moč, samozavest in odgovornost.

Program MEPI, ki ima novi sedež na Tivolski cesti 30 v Ljubljani, izvajajo v osnovnih in srednjih šolah, zavodih za otroke s posebnimi potrebami, v vzgojnih/stanovanjskih skupinah, v Zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora, v mladinskih klubih, prostovoljnih organizacijah ter ostalih mladinskih skupinah vseh vrst, kot seveda tudi v drugih skupinah  (npr. skavtih, tabornikih). Program je namenjem vsem, ki se prijavijo kot udeleženci (če pašejo v starostni okvir) ali izvajalci (mentorji, ki želijo delati z mladimi).

Logo of the DofE (The Duke of Edinburgh's Award)

Image via Wikipedia

Kdaj se je začelo

Program je bil prvič predstavljen v Veliki Britaniji leta 1956 kot Priznanje Edinburškega vojvode (The Duke of Edinburgh’s Award), da bi mlade nad 14 let spodbudili in motivirali za prostovoljne dejavnosti. Zunaj Združenega kraljestva je Program kasneje postal prepoznaven kot »The International Award for Young People”. danes ga izvajajo v 120 državah, v Sloveniji v 19 krajih v okoli 60 institucijah.

Kako se pridružiš

Najprej se dogovoriš za sestanek z mentorjem in mu poveš za dejavnosti na vsakem področju (prostovoljno delo, veščine, šport, odprave) posamezne stopnje, ki jih nameravaš osvojiti. Mentor je tudi tisti, ki te vodi, usmerja, prijavlja na naslednjo stopnjo, svetuje, pomaga in podpira. Kupiš indeks dosežkov in skupaj z mentorjem poiščeta inštruktorja za posamezno dejavnost (trener, glasbeni učitelj, vodja prostovoljcev itd). Za vsako področje si vodiš osebni dnevnik, kjer spremljaš svoje napore, vzpone, padce, vztrajanja in končne uspehe.

Vsaka posamezna stopnja traja določen čas (bronasta 6 mesecev, srebrna 12 mesecev in zlata 18 mesecev), kjer obiskuješ dejavnosti 1 uro na teden – nič več, nič manj. In če kdaj manjkaš, se podaljša program za toliko časa, kolikor si manjkal. Nujno je le, da zaključiš program do 25. leta starosti, in ko mentor pregleda tvoj indeks z vsemi izvedenimi dejavnostmi in doseženimi cilji, mora vse štimati. Ker šele nato, če vse štima, ob zaključku določene stopnje sledi podelitev priznanj!

MEPI priznanje

MEPI priznanje

Podelitev priznanj

Program spada pod Britansko veleposlaništvo, zato ni neobičajno, da velikokrat povabijo častne visoke goste. Med drugimi so tako slovenskim mepijevcem nagrade že podelili: predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, veleposlanik Združenega Kraljestva Velike Britanije in Severne Irske Andrew Page in sam vojvodja Edinburški.

Mepi priznanje ti koristi tudi pri zaposljivosti, saj delodajalcem veliko pove o tvoji vztrajnosti, premagovanju ovir in težav, premagovanju samega sebe in seveda uspehu, ki si si ga že kot mladostnik trdno priboril!

Povezave:

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s