Za boljši jezik II

Posted: 19/10/2011 by smesnifilmi in GRAVItacija
Oznake: ,

Ne ne ne, nikamor! Danes pišemo kontrolko.

Prejšnjikrat si izvedel, kdo je pomerkač in kakšna je razlika med svoj/vaš. Izvedel si tudi, kako hude posledice ima lahko nepravilna raba povratno svojilnega zaimka. Pravzaprav so posledice lahko usodne za zakon.

Da te ločila ne bodo ločila

Pripravili smo dva kratka povzetka s pravili, kako pravilno zapisujemo ločila. Tema je jesensko lahkotna, zato se bomo ukvarjali zgolj s pomenom presledka pri ločilih, dodali pa bomo še nekaj pomenskih pojasnil. To znanje ti bo še kako prišlo prav pri pisanju seminarskih nalog, diplome, magisterija ali doktorata, seveda tudi pri pisanju SMS-ov.

Zmoreš? Preizkusi se!

Po vsem zaužitem znanju si gotovo pripravljen na preizkus znanja. Za reševanje potrebuješ slabih pet minut. Misliš, da zmoreš?

Pozimi se bomo poglobili še globlje v ločila, o katerih je razmišljal že slovenski humorist Frane Milčinski Ježek. Pomisli, kakšna je razlika: A: Hvala, lepa gospa. B: Hvala lepa, gospa.

Včasih ne gre brez lektoriranja

Lektoriranje ni zgolj postavljanje vejic, je skrb za razumljivost besedila, še posebej pri diplomskih nalogah, prevodih in drugih besedilih.  Iščeš dobrega lektorja? Pri Abecedniku imaš z Ej!KArtico 30 % popust.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s