Jesenske knjige III.

Posted: 22/10/2011 by MissSunshine in KULT-knjige
Oznake: , , , ,
Diane Setterfield - Trinajsta zgodba

Diane Setterfield - Trinajsta zgodba

Če malo pogledamo okrog sebe, je marsikje v Sloveniji danes že zasnežena pokrajina, pa čeprav nas koledarska jesen pozdravlja komaj mesec dni. Zime uradno ne bo še dva meseca, a mislim, da vsi po vrsti bolj težko verjamemo tem statistikam. In prav zato je kot nalašč tretja knjižna poslastica, ki daje občutek jeseni, ki se preveša v zimo in s sledenjem zgodbi se prikažejo tudi snežinke. Kaj boljšega za k skodelici kakava ali čaja?

Diane Setterfield: Trinajsta zgodba

Diane Setterfield je britanska avtorica, ki je študirala francosko literaturo in pred petimi leti objavila svoj prvenec, The Thirteenth Tale, ko je imela 42 let. Zakaj so ti podatki pomembni? Ker veliko povejo o njenem slogu pisanja, izbiranju besed in prelivanju zgodbe na papir. Avtorica je namreč, kot kaže, dolgo in dobro premišljevala in kovala zgodbo, preden jo je predstavila svetu. Govori se, da so se za njen rokopis založbe kar pulile. In prav nič presenetljivo, saj je branje njene pripovedi čista poezija. Besede, ki jih izbira in način, kako predstavi določene like sta namreč čarobna.

Nenavadno povabilo

Ko Margaret Lea, življenjepiska, ki obožuje knjige, dobi povabilo, da stopi v preteklost najbolj znane svetovne pisateljice, Vide Winter, je najprej zbegana. Vida je namreč v svojem dolgem življenju podala devetnajst različnih zgodb o sebi in zdi se, da nikoli ni delila resnice. Zdaj, ko ji peša zdravje, bi želela povedati pravo zgodbo o svojem življenju in jo razkriti Margaret, ki jo bremeni njena lastna zgodovina in prikrita resnica o rojstvu. A odloči se, da bo sprejela povabilo, in tako se začasno preseli na Vidino posestvo. Starka ji začne pripovedovati o nenavadnih dvojčicah Adeline in Emmeline in o njunem norem življenju. In katera od njiju je Vida? Ko Margaret prisluhne resnici o pisateljičinem življenju, o grozovitih družinskih skrivnostih, težavnih duševnih motnjah in neverjetnih značajih, jo presune spoznanje, da se bo morala tudi sama soočiti s svojimi demoni.

Diane Setterfield

Diane Setterfield

Zgodba je pisana v gotskem slogu in spominja na največje mojstrovine Brontëjine Jane Eyre ali Du Maurierine Rebeke. Pripoved, v kateri ne manjka duhov, temačne preteklosti in skrivnosti, te odpelje na nepozabno pot. Ne glede na to, ali ti bo konec všeč ali ne, je pot nedvomno enkratna. In včasih to šteje bolj kot karkoli drugega.

.
prvi jesenski knjigi lahko prebereš tukaj. Naslednja jesenska knjiga pride v kratkem.
Skoči še na poletne knjižne poslastice!
.
Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s