22. LIFFE

Posted: 26/10/2011 by MissSunshine in KULT-art, KULT-film
Oznake: , ,

22. LIFFESpet je leto naokoli in čas je za novi ljubljanski mednarodni filmski festival, ki je letos že dvaindvajseti po vrsti! Letos je filmofilom spet na voljo več različnih sekcij: Panorama svetovnega filma, Perspektive, Retro: Metafilm, Retro: David Cronenberg, Fokus: Mladi grški film, Posvečeno: Finski klasični film, Kralji in kraljice, Ekstravaganca, Kinobalon in Predpremiere. Na ogled bodo tudi kratki filmi in spremljevalni program, pogovori s festivalskimi gosti in filmskimi ustvarjalci, razstave in okrogle mize. Mi smo izbrali le tri filme, na voljo jih je malo morje. Zato pot pod noge in festivalu naproti!

Vse tiste lepe stvari

Švedski film z originalnim naslovom Till det som är vackert je na številnih festivalih požel nagrade in navdušil občinstvo. Zgodba govori o dvajsetletni Katarini, ki živi na obrobju Göteburga in si prizadeva, da bi našla nekaj »čistega«. Službe nima, vsako zelo hitro izgubi, zato je zanjo še najbolj gotova služba tista, ki jo lahko dobi kadarkoli kot prostitutka. Zaradi težavne preteklosti v turobnem predmestju se zdi njeno življenje nespremenljivo in zato se zapira vase in živi v svojem svetu – vse dokler po naključju ne odkrije Mozartove glasbe na YouTubu. Njeno življenje se spremeni, v njem najde smisel in ko dobi priložnost, da bi postala receptorka v mestni koncertni dvorani, jo zgrabi z obema rokama. Zdi se, da jo res čakajo boljši časi, še posebej, ko se zanjo začne zanimati poročeni dirigent.

Zavetje

Bolgarska drama govori o tipični bolgarski družini. Stojčeva sta Radova starša, ki vse življenje sedita pred televizijo z daljincem in prigrizkom v naročju, bentita čez politični položaj v državi in širokih oči in prestrašeno spremljata bolgarsko družbo, ki se spreminja z visoko hitrostjo. Rado šteje dvanajst let in ima starejšega brata, s katerim se je že navadil na vse spremembe, ki se jih njuna starša tako bojita. A starša sta vse preveč zaposlena z gledanjem televizije in sama s seboj, zato teh sprememb pri svojem najmlajšem sinu ne opazita. Ko Rado najprej za dva dni izgine, nato pa se domov vrne v družbi dveh pankerjev in se vede, kakor da se nič ne bi zgodilo, ostaneta brez besed in nimata pojma, kaj se dogaja.

Policist

Po pravici povedano, bi nas lahko bilo sram, če se ne bi pohvalili z irskim filmom, katerega režiser prihaja tudi na slovensko premiero. Zakaj? Preprosto zato, ker v tem briljantnem, črnohumornem filmu zaigra tudi naša Katarina Čas. Gerry Boyle je policist iz majhnega irskega mesteca. Ima zajedljiv smisel za humor, mehko točko za prostitutke in umirajočo mater. Potem pa se v eni izmed počitniških hišic v njegovem rajonu pojavi še skrivnostno truplo. Njegov novi, zagnani pomočnik Aidan je nad zločinom navdušen. Njunega miru je dokončno konec, ko z FBI-ja sporočijo, da bo v nekaj dneh v mestno pristanišče prispela 500 milijonov dolarjev vredna pošiljka narkotikov. Gerry hitro spozna, da bo moral stvari vzeti v svoje roke, edina oseba, ki mu pri tem lahko pomaga, pa je agent FBI-ja Everett, toda kaj, ko ga ne prenaša najbolje.

.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s