Kakšno modo pa ti furaš?

Posted: 07/11/2011 by geek peek in KULT-art
Oznake: , , , , , , , , ,
Christian Lacroix, 20 ans de haute couture, ré...

Image via Wikipedia

Je to moda, če zaradi nje ne moreš dihati, glave premikati, se usesti ali če te zebe in se ti obleka vleče po tleh? Moda je način oblačenja v določenem času, zadnje modne smernice oz. najnovejši trendi. Zakaj se sploh oblačimo? Seveda, da zavarujemo telo pred vremenskimi pogoji, da si ga okrasimo, pritegnemo poglede in zaradi privzgojene sramežljivosti zakrijemo telo. Oblačila so izrazno sredstvo, ki kaže naš odnos do družbe. Skozi oblačila se kaže spol, spolno usmerjenost, starost, družbeni status, značaj in celo razpoloženje.

Haute Couture in Pret-a-porter

Beseda moda prihaja iz grške besede modus, ki pomeni način, mera, meja, pravilo. Poznamo oblačilne navade, ki so jih imeli Egipčani, Grki, Etruščani in Rimljani. Toda prvotni center za modo pa je šele sredi 17. stoletja postal dvor Ludvika XIV. v Versaillesu, od koder so mesečno pošiljali dve lutki v naravni velikosti, ki sta predstavljali intimno, dnevno in večerno modo. Konec 18. stoletja se je angleško podeželje uveljevilo v moški modi zaradi odličnega krojenja, volne in industrijske revolucije. Najbolj znana modna ikona je bila Maria Antoneta, žena Ludvika XVI., ki je skupaj s svojo osebno oblikovalko oblačil Rose Bertin (ki je mimogrede postala prva ministrica za modo) napovedovala modo kar za teden dni vnaprej.

Woman wearing one of Chanel's first hats

Image via Wikipedia

Do večjih sprememb je prišlo leta 1851, ko je krojač Louis Hippolyete Leroy izumil šivalni stroj. Charles Friderich Worth pa je bil začetnik visoke mode, ko je 1858 odprl prvi salon visoke mode v Parizu. Prvi je predstavljal oblačila na manekenkah in uvedel oglaševanje mode in etikete na oblačilih. Modna industrija je napredovala v 20. stoletju, ko se je poleg visoke mode razmahnila ready-to-wear moda t.j. proizvodnja serijsko izdelanih oblačil, industrijsko po konfekcijskih številkah – moda mladih.

Pariz, London, Milano, New York, Tokio …

Včasih se moda je spreminjala po stoletjih, zdaj se 1-2 leti vnaprej napoveduje pred prihodom izdelkov na tržišče in se spreminja 2x na leto, ker je trg vedno željan novih idej. Modni oblikovalci spremljajo vse možne modne informacije, da dobijo vpolged, kaj naj bi bilo moderno v naslednjih obdobjih. V 6-mesečnem ustvarjanju lahko izrišejo tudi do 1.000 ilustracij dokler ne izberejo 50 izgledov, kolikor jih potrebujejo za eno modno revijo. Pomembni modni oblikovalci so: Christian Dior, Yves Saint Lauren, Giani Versace, Balenciaga Christobal, Elsa Schiaparelli, Coco Chanel, John Galliano, Dolce & Gabbana, Vivienne Westwood, Antonio Castillio, itd.

Tvoja moda – naj bo pametna in kul
046/365: Me 'n' My Red Shoes

Image by malik ml williams via Flickr

Danes se oblikovalci obračajo k naravnim materialom in vlaknam s 1.000-letno tradicijo (npr. polžje školjke, leseni nakit, bombaž, lan…), krzno izpodriva imitacije, čeprav bo moda kdaj pa kdaj spet malo nora. Vemo, da v javnosti ne moremo nosili prosojnih srajčk brez modrčka in vesoljskih klobukov, a nam vsaj korzetov in krinolin ni potrebno nositi. Dobro je, da si ozaveščen o trenutnem dogajanju in smernicah (da nasprotni spol vidi, da nekaj daš nase ;)), vseeno pa ni najbolje če samo slepo slediš modi, ker potem se skrije tvoja osebnost. Ustvarjalnost pa je pri modi vedno na prvem mestu, še posebej, če je še zdravju in okolju primerna, skupaj s praktičnostjo, ki ti jo tvoje oblačilo zagotavlja.

Viri:

  1. Enciklopedija mode: Georgina O´Hara, Ljubljana, DZS, 1994
  2. Estetika oblačenja: Mateja Krašovec Pogorelčnik, Založništvo Pozoj, Velenje, 1997
  3. Zgodovina oblačenja: Marta Ditz, Zavod RS za šolstvo, Ljubljana, 1998
Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s