Širjenje obzorij

Posted: 09/11/2011 by matejapa in GRAVItacija
Oznake: , ,
Jutranji sestanek s padalom

Mednarodna mladinska izmenjava Fokus! Usmeri žarke, Slovenija 2011 (foto: društvo CPM)

Že, ampak kako? Nove izkušnje in poznanstva precej pripomorejo k temu. Te pa lahko dobiš z udeležbo na mednarodni mladinski izmenjavi.

Kaj so mladinske izmenjave?

Niso počitnice ali potovanja, ampak so to, kar ti hočeš, da so. Mladinske izmenjave so večinoma financirane s strani Evropske komisije, programa Mladi v akciji, ki omogoča finančno podporo projektom neformalnega učenja in mobilnosti mladih. Lahko se jih udeleži vsakdo v starosti med 15 in 28 let. Pri mladinskih izmenjavah, ki jih financira program Mladi v akciji, vsak sodelujoči krije samo 30 odstotkov potnih stroškov, vse ostalo pa pokrije program.

Pridobivanje izkušenj

Rok Gumzej, študent matematike, se je z mednarodnimi mladinskimi izmenjavami srečal že kot srednješolec. “V treh letih sem spoznal veliko zanimivh ljudi, videl nove kraje in si nabral ogromno izkušenj, ki bi drugače zame ostale nedosegljive.” Rok poudarja, da se je na izmenjavi naučil tako praktičnih stvari kot tudi kaj o medčloveških odnosih. “Predvsem pa so mi izmenjave dale kar nekaj dodatne samozavesti, saj sem se na njih počutil kot pomemben del skupine.”

Tovarna iger - Španija 2011

Mednarodna mladinska izmenjava Tovarna iger - Španija 2011 (foto: društvo CPM)

S projekti mednarodnih mladinskih izmenjav se v Sloveniji  ukvarjajo tako številne nevladne organizacije kot tudi mladinski centri. Na društvu Center za pomoč mladim (CPM) mladinske izmenjave izvajajo že šesto leto. Janez Arh, zaposlen na CPM se zaveda pomembnosti mladinskih izmenjav. “Med izmenjavo se mladi urijo v socialnih veščinah sodelovanja, komuniciranja, sprejemanja odgovornosti in drugačnosti, skrbi zase in za druge, strpnosti, izražanja želja, potreb, mnenj in stališč in tako pridobivajo dragocene praktične izkušnje in veščine.”

Nova poznanstva in veščine

Na izmenjavah tako bolje spoznaš sebe in druge, različne kulture in običaje, se srečaš z zanimivimi principi dela, se ogromno naučiš, spleteš nova prijateljstva in še in še. Če te mika, da bi tudi ti pridobil kopico novih poznanstev in uporabnih veščin, pobrskaj po spletnih straneh, kjer objavljajo aktualne novice o mednarodnih izmenjavah in drugih projektih za mlade.

Povezave:

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s