Na azijskih cestah

Posted: 14/11/2011 by urssa in MOVEit
Oznake: , ,

Azijske cesteČe si cesta res ni fino. Ljudje te teptajo, te smetijo, čez tebe drvijo. Po vseh potovanjih, ki so za nama, sva spoznala, da če že moraš biti cesta, bodi cesta nekje, kjer ti bo zanimivo. Slovenskih nama je malo žal; vse kar vidijo, je samo brzina in hitenje. Ceste v JV Aziji imajo precej bolj pestro življenje.

Življenje azijskih cest

Zbujajo jih menihi v oranžnem. Vsako jutro se v gosjem redu odpravijo po ulicah, kjer jim verniki kleče darujejo riž. Kasneje se začne rutina: umivanje (npr. zob) na pločniku, hitenje v službo, kasneje iz službe, zvečer pa stojnice s palačinkami in drugo okusno hrano.

Ves dan so na cestah prenapolnjeni avtobusi, ulice so polne motoristov in motoristk. Veliko jih ima čez obraz bombažno masko – moški v glavnem zaradi smoga, ženske pa, da ne bi porjavele od sonca. Bela koža je v Aziji še kako cenjena.

Azijske ceste Azijske ceste

Prednost močnejšega

Azijske ceste - 1. pravilo

Ne glede na vse, imajo ceste v Aziji svoja pravila in zapovedi, ki jih je, zavoljo mirnejših živcev, vredno upoštevati. Prvo pravilo, ki velja vedno in povsod je, da ima prednost večji in močnejši.

Aksiom: ko prečkaš cesto, se ne ustavljaj, temveč nadaljuj suvereno, s konstanto hitrostjo in brez teka.  Motoristi se te ognejo brez problema, avti težje – zato je včasih potrebno stopiti pred kak počasen avto, ki mora nato ustaviti in tako sprostiti pas za pešca.

Po desni, po levi in po sredini

Načelo: Vožnja na splošno poteka po desni, če je pripravno, brez pomisleka, kljub nasproti vozečemu prometu tudi po levi. Velikokrat vozniki izkoristijo tudi bonus – vožnja po nevidnem tretjem pasu na sredini ceste. Enosmerne ulice so verjetno uvedli zgolj z namenom popestritve obstoječih prometnih znakov, pomena znaka, ki jih označuje, pa očitno nihče ne pozna.

Azijske ceste Azijske ceste

Rdeča luč je za okras

Semaforji običajno služijo zgolj v informativne namene – da dobiš približen občutek, koliko voznikov boš srečal v križišču. Igra »peljimo v rdečo in preizkusimo srečo« je zelo pogosta na cestah JV Azije. Če prevoziš rdečo luč, pričakuj veliko nasproti vozečih, v primeru zelene pa le kako tretjino.

Azijske ceste

Trobljenje je zelo popularno in včasih nadomešča smerne kazalce, spet drugič pa sporoča »umakni se, jaz imam prednost«. Preizkušeno ne pomaga proti kravam na cesti, takrat obvezno zmanjšajo hitrost.

Kljub kaotičnosti pa na azijskih cestah vse teče precej tekoče in z manj nervoze. To pa je nekaj, kar nam na slovenskih cestah manjka.

 
Tekst in foto: Urša M. in Klemen N.
 
Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s