Barbie

Image by wokka via Flickr

Kdo bi si mislil – Barbika je stara 53 let! Lahko rečemo, da je za svoja leta zelo dobro ohranjena. 🙂

To obletnico pa Barbika praznuje kar skupaj z Lego kockami. Na Gospodarskem razstavišču si tako lahko od 23. do 27. novembra 2011 ogledaš “Največjo evropsko razstavo BARBIK in LEGO kock”. Razstava je prepotovala skoraj polovico sveta – zdaj bo tudi v Ljubljani. Cena vstopnice je okoli 10 evrov.

Kdo pa je Barbika in od kje prihajajo Lego kocke?

Modna najstnica z odraslimi oblinami, ki ne obstajajo

Barbie je modna lutka, ki jo proizvaja ameriško podjetje Mattel Inc. od marca 1959. Ustanoviteljica Ruth Handler je opazovala svojo hči Barbaro pri igri s papirnatimi lutkami in opazila, da jim je pogosto dajala odrasle vloge. Navdih za izgled pa je dobila pri nemški lutki Bild Lili, od katere so kmalu odkupili pravice. Prva barbika je nosila zebraste kopalke in značilni konjski rep, na voljo so bile le blondinke in rjavolaske, je bila “najstniški model” tistega časa.

Three first editions of Barbie dolls from 1959...

Image via Wikipedia

Dramatična dejstva o Barbiki, ki ji mogoče še ne veš

Barbie ima tudi svojo fiktivno biografijo: njeno pravo ime je Barbara Millicent Robertsin, prihaja iz Wisconsina in hodi v srednjo šolo. Ima razmerje s fantom, s katerim se je pogosto tudi razhajala, ta nosi ime Ruthinega sina – Ken. Njeno življenje obkrožajo najboljša prijateljica Midge, ožje sorodstvo Skipper, Stacie in Todd in prijatelji širom sveta: španka Teresa in afroameričanka Christie. Za njeno srce se je ogrel tudi Blaine, avstralski surfer, s katerim je hodila po razhodu s Kenom leta 2004.

Je ljubiteljica 40-ih živali, ponosna lastnica korvete, prikolic in džipov. Neustrašna pilotka in stevardesa, poslovna ženska, gospodinja in mama – skoraj superženska. Lutke želijo sporočiti ženskam, da lahko prevzamejo različne vloge v življenju in to s široko paleto naslovov, vključno z Miss Astronaut Barbie (1965), doktor Barbie (1988) in Nascar Barbie (1998).

Nerealne “popolne” mere telesa

Barbi ima mere popolnega telesa – ki so tako popolne, da takih mer še niso videli na pravem telesu – obstaja samo v barbi svetu. Čeprav je bila v veliko filmih, zlasti animiranih, in se je pridružila igračam v Toy Story 1,2 in 3, je šlo njeno podjetje skozi kar nekaj tožb. Leta 1974 pa so ji končno izkazali čast s tem, da so njujorški glavni trg za teden dni spremenili v Barbie Boulevard. Še zanimivost: Največjo zbirko Barbik ima Bettina Dorfmann – in to kar 6025, shranjenih v kleti, spalnici, tudi v kuhinji – na moževo žalost.

Varna slavna otroška plastična žvečilka
A pile of Lego blocks, of assorted colours and...

Image via Wikipedia

Tesar Ole Kirk Christiansen iz Danske je razvil plastične kocke 1947. Njihova posebnost je, da so sestavljene iz varnega materiala in premazane z neškodljivo barvo – ker se zavedajo, da otroci veliko stvari dajejo v usta. Zelo je pomembna tudi velikost kock, saj je že od vsega začetka enaka – če imaš prve legice, se te ujemajo z današnjimi.

V dokumentarcu, ki so ga kazali na Discoveryju, so prikazali podjetje, ki je nekoč potonilo v rdeče številke, a so ga na srečo rešili zaradi svežih idej, konkurenčnih sodobnim igračam po vsem svetu. Prišlo je tako daleč, da so jim posvetili mesto na Pločniku slavnih igrač.

LEGO Indiana Jones in 2008

Image by Dunechaser via Flickr

Znamenitemu Legolandu so se pridružili še drugi izdelki:

  • video igre kot naprimer Lego Star Wars, Lego Indiana Jones, Lego Batman
  • družabne igre kot so Pirate Code, Ramses Pyramid, Atlantis Treasure
  • robotke Mindstorms – za odrasle otroke
  • otroška oblačila Legowear
  • knjige in revije
  • filmi in serije
Za vse ‘navadne’ mlade in mlade po duši

Barbike so vzor vsem ženskam, ki lahko uresničijo sanje v katerih koli poklicih, prav tako kot legice, ki so tudi v navdih in uporabnost: uporabili so jih kot učni pripomoček v šolah. Za vse ljubitelje teh dveh kultnih igrač pa je na voljo še veliko več informacij – na spodnjih povezavah.
Za konec naj le še dodam: v domišljiji nikoli nisi sam!

Povezave:
Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s