Kitarska klinika: Paul Gilbert

Posted: 02/12/2011 by MissSunshine in KULT-muska
Oznake: , , , , , , , ,
Klinična turneja - Paul Gilbert

Paul Gilbert 22. novembra 2011 v Celju. (foto: Rok Tržan)

Pred kratkim je v Celju v BAM guitar centru nastopil eden izmed najbolj cenjenih sodobnih kitaristov. Paul Gilbert, ki ga še najbolje poznamo po igranju v skupini Mr. Big, je eden izmed največjih hitrokitarcev nove dobe.

In virtuoz, ki si je v preteklosti ob igranju pošteno poškodoval sluh, se je odločil, da skrivnosti, ki jih je dolga leta odkrival, ne bo ljubosumno zadržal zase. V okviru njegove kitarske “klinične” turneje tako lahko nadobudni kitaristi za borih 28 evrov dobijo eno najlepših in najbolj učinkovitih lekcij glede igranja tega čudovitega inštrumenta.

Tisti, ki še ne poznate tega kitarskega virtuoza, si lahko ogledate posnetek nastopa skupine Mr. Big v živo v San Franciscu (leta 1991):


Klinična turneja 2011

Na svoji klinični turneji bo Paul skupno obiskal kar 20 evropskih mest v Italiji, Franciji in Sloveniji. Poleg njegove žene Emi, ki ga spremlja na klaviaturah, si je Paul izbral basista Nicka Munerattija, ki ga spremlja na nastopih, v vsakem mestu pa daje priložnost tudi mladim glasbenikom in tako je tokrat veliki met uspel Urbanu Krču iz Celja, ki se je s svojimi bobnarskimi paličicami več kot izkazal.

Paul je za vsako skladbo, ki jo je odigral, razložil, kako jo odigra, kakšne prijeme uporablja za določene akorde, zvoke in druge zvijače. Občinstvo je bilo polno kitarskih navdušencev, ki so znanje, ki ga je tako nesebično delil, kar srkali vase. Razložil je tudi nekaj trikov glede igranja in menjanja ritma in poudaril, da mora vsak najti način, ki mu ustreza.

Ena od Paulovih lekcij o ritmu:

.
Dokazal je, da ima dobršno mero smisla za humor in da je precej dostopen. Čeprav je fotografiranje in snemanje klinike obiskovalcem prepovedal, si je na koncu vzel čas za “uradno” fotografiranje in delil avtograme in trzalice s svojim podpisom.

Dvigni roko!

In kaj odlikuje izvrstnega učitelja poleg deljenja svojih dragocenih izkušenj? Ne le izjemen izbor skladb, ki so zaobjemale številne legendarne kitarske skladbe velikih mojstrov (od ZZ Top pa do Deep Purple), pač pa tudi odgovarjanje na vprašanja iz občinstva. Na vsako vprašanje je odgovoril dolgo in razdelano in tisto, kar je želel naučiti, pokazal vedno tudi na kitari. In sicer z razdelanimi gibi, ki jih je razdrl na prafaktorje, da je občinstvo laže sledilo. Konec koncev je njegova hitrost še predobro poznana v svetu kitarskih mojstrov. Priznal je, da se je vedno izogibal pretežkim zadevam in da je raje vadil lažje in potem, ko se je vrnil k težjim, so nenadoma postale lažje, saj je bil tudi on bolj izučen.

Njegova klinika, na kateri je odigral tudi Riders on the Storm (The Doors), Space Truckin’ (Deep Purple), Electric Eye (Judas Priest) in Taking Care of Business (Bachman Turner Overdrive), je bila izjemno zabavna tako za kitariste kot ljubitelje dobre rock kitarske glasbe. Paul Gilbert, ki je pri petnajstih poslal svoj demo posnetek direktorju neke založbe in napisal, da želi biti kitarist Ozzyja Osbourna, je obdržal svojo ljubezen do kitare. Tako kot se je direktor nehal smejati, ko je prisluhnil posnetku, smo tudi mi po kliniki ostali brez besed. Čestitke tudi Hiši kulture Celje za izvrsten dogodek!

Za konec pa še noro igranje na kitaro:

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s