Smeh in pozitivna energija

Posted: 05/12/2011 by matejapa in GRAVItacija
Oznake: , , ,
Vremenska masaža

Vremenska masaža.

Mednarodna mladinska izmenjava »Fokus! Usmeri žarke,« ki se je pred kratkim odvijala v Radencih, ni bila povsem običajna izmenjava.

Na njej so sodelovali tako mladi s posebnimi potrebami, mladi z manj priložnostmi kot tudi mladi brez posebnih oznak iz Slovenije, Makedonije in Srbije. In kako so se med seboj ujeli?

Prvi stik z osebami s posebnimi potrebami

Nekaj mladih se je z osebami s posebnimi potrebami na izmenjavi srečalo prvič. Veliko nelagodja, strahov in vprašanj jim je rojilo po glavi pred prvim srečanjem. Martina Pliberšek, slovenska udeleženka, je o prvem srečanju z osebami s posebnimi potrebami povedala: »Prijetno mi je v njihovi družbi, rada se pogovarjam z njimi, všeč mi je njihova odkritost. Človek jih enostavno mora imeti rad.«

Utrinek s snemanja filma.

Utrinek s snemanja filma.

Mladi so z medsebojnim druženjem spoznali drugačne načine življenja, si aktivno pomagali pri vsakdanjih opravilih in ovirah, se znebili predsodkov in stereotipov.

Makedonski udeleženki Irini Martinoski je všeč različnost ljudi na izmenjavi. Ta različnost skupino po njenem mnenju »bogati in ne razdvaja.«

Od snemanja filma do vikinškega šaha

Rdeča nit izmenjave je bilo snemanje filma in informiranje preko spletne strani. Udeleženci so dokazali, da lahko tako mladi s posebnimi potrebami kot tudi mladi brez njih enakovredno sodelujejo.

Smeh in pozitivna energija v prostem času

Prosti čas so preživljali v igranju napetega finskega šaha (skandinavska različica kegljanja) ter zabavnega in dinamičnega Jungle speeda. Pa tudi smeha, pozitivne energije, petja, plesa, pogovarjanja ter odkrivanja razlik in podobnosti med jeziki in kulturami, ni manjkalo. Marko Kosijer, srbski udeleženec, je svoje misli o izmenjavi strnil takole: »Izmenjava mi je tako všeč, da bi jo podaljšal kar na dva meseca.«

Izmenjava, ki jo je organiziralo Društvo Center za pomoč mladim (CPM) v sodelovanju s srbskim Medijsko-izobraževalnim centrom in makedonsko Porako Novo, je podprta s strani Evropske komisije, programa Mladi v akciji.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s