Lov na zaklad

Posted: 14/12/2011 by urssa in MOVEit
Oznake: , , ,
English: Geocaching player Česky: Hráč hry Geo...

“Ah, to je za otroke,” si morda misliš. Ampak novodoben lov za skritim zakladom zna biti zelo zabavna stvar. Vse, kar potrebuješ, sta dobra volja in gps-sprejemnik, a še ta ni vedno obvezen.

Igra se imenuje “geocaching”. V Sloveniji postaja ta igra iz leta v leto bolj priljubljena. Samo pri nas je skritih okoli 1.100 zakladov.

Geocaching – kako začeti?

Najprej se prijavi na enega od geocaching portalov. Prijava je brezplačna, omogoča pa ti vpogled v celotno zbirko s koordinatami opremljenih »zakladov« po vsem svetu. Pred odhodom na lov si tako priskrbiš potrebne informacije, ki lahko poleg lokacije vsebujejo tudi informacije o kraju, kjer se zaklad nahaja, namig, da ga laže najdeš, in komentarje ostalih uporabnikov, ki so zaklad našli pred teboj. Opremljen z vsemi potrebnimi podatki se odpraviš do zaklada. Najenostavneje je, da si koordinate lokacije naložiš v svoj GPS-sprejemnik in si tako olajšaš iskanje.

V čem je trik?

GeocachingSe sprašuješ, zakaj bi sploh iskal, če so koordinate znane? Običajno koordinate niso povsem natančne in zgodi se, da moraš kar dobro prečesati teren, da ga najdeš. Zaklad je seveda skrit, včasih ga najdeš v trenutku, včasih pa ga iščeš tudi več kot eno uro. Ko zaklad najdeš, se vpišeš v vpisno knjižico, po želji izmenjaš stvari za menjavo ter ga položiš nazaj na isto mesto.

Vrste zakladov

GeocachingObstaja več vrst zakladov. Od mikrozakladov, ki so velikosti škatlice fotofilma ali manjši, do malo večjih klasičnih zakladov, ki so najbolj razširjeni. Običajni zakladi so skriti v plastičnih posodicah, v njih pa se nahaja vpisna knjižica in nekaj predmetov, namenjenih menjavi.

Malce več časa ti vzame lov na večstopenjske ali t. i. multicache zaklade. Ti so sestavljeni iz več stopenj, podane pa so koordinate samo za prvo. Na vmesnih stopnjah dobiš napotke za nadaljnji lov, vse dokler ne prideš do končnega zaklada.

Najzahtevnejši zakladi pa so skrivnostni zakladi oz. puzzle cachi. Pri njih moraš najprej najti rešitev uganke.

Geokovanci in potovalni hrošči

GeocachingDa je igra še zanimivejša, lahko v zaklad namestiš geokovanec (geocoin) ali geohrošča (travelbug). To so predmeti, ki imajo vsak svojo serijsko številko in jim je mogoče slediti. Najditelj sledljivega predmeta letega prenese na drugo lokacijo, kar tudi ustrezno označi na portalu. To vsem lastnikom omogoča, da vidijo, kje na svetu se nahaja njihov zaklad in kakšno pot je že prepotoval. Lastnik lahko dopiše tudi neki cilj, s katerim se njegov kovanec ali hrošč odpravi na pot (npr. v treh letih obkrožiti svet).

Eko lov na zaklad

Vsi lovci na skrite zaklade naj bi na poti do njih poskrbeli tudi za čisto okolje in varovanje narave in pogosto se zgodi, da napolniš vrečko s smetmi. Vendar pa ostane super občutek, da si našel zaklad, imel lep izlet in hkrati poskrbel za naravo.

Več o geocachingu:

Advertisements
Komentarji
  1. katarina pravi:

    Vsi bunkelni bojo izumrli! ;P

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s