Recikliraj božička!

Posted: 16/12/2011 by Ej!KArtica in EKO-trip
Oznake: , , , ,

christmas 2007

December. Mesec okraskov in lučk, kuhanega vina, zabav, trenutkov z družino in prijatelji in predvsem mesec daril, darilc in presenečenj. Hkrati pa tudi mesec, ki za sabo pusti prazno denarnico, kup posušenih božičnih dreves, gmoto smeti in neuporabljenih daril. Naj bo letos rezultat drugačen!

Darila, darila

Vsako leto podarimo in prejmemo ogromne količine daril. Vendar ali se spomniš, katera darila si lani podaril in katera prejel? Lahko na prste le ene roke prešteješ vse drobnarije, ki si jih dobil v dar in zdaj stojijo na polici in te nase opozarjajo le z debelo plastjo prahu?

Eko darila

Christmas tree

Bodi letos ustvarjalen, ekološki, varčen in izviren. Podari drugačno darilo. Obdarovanec si bo zapolnil darilo, ki mu bo prineslo neko novo izkušnjo, ki mu bo izpolnilo (skrito) željo in ki ga bo presenetilo. Podari nekaj zares osebnega. Bon za letalsko karto, bon za jezikovni tečaj. Pelji prijatelja na bungee skok ali na koncert njegove najljubše skupine. Naredi darilo sam. Oblikuj nakit, speci piškote, sestavi kolaž iz fotografij. Možnosti je neskončno. Seveda ta način obdarovanja od tebe zahteva nekaj več truda kot le skok v najbližje trgovsko središče, ampak saj naj bi bistvo obdarovanja bilo izkazovanje pozornosti in razveseljevanje bližnjih in ne obdarovanje samo.

Eko zavijanje

Drugačnemu, izvirnemu darilu pa seveda pristaja tudi drugačen način zavijanja. Z malo ustvarjalnosti lahko darilo zaviješ na poseben, nenavaden, eko način. Uporabiš lahko star ovojni papir, darilne vrečke, blago in pravzaprav vse, česar doma več ne potrebuješ. Tako boš obdarovanca razveselil, ker bo vedel, da si si za njegovo darilo vzel več kot dve minuti, in tudi mati narava ti bo hvaležna, ker boš v nekaj letih s tem rešil drevo ali dve. Stopi iz ponorele potrošniške množice, naredi nekaj po svoje, prihrani si vstop v novo leto z luknjo v denarnici in pokaži okolici, da se lahko praznični duh ohranja na veliko bolj ekološki način kot do zdaj.

In zapomni si, šteje kakovost ideje za darilo in ne količina denarja, ki si jo za nakup porabil.

Ideje za eko obdarovanje: 

_________________________________

Za revijo 26! napisala: A. Počkar

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s