Na Dunaju diši po božiču

Posted: 21/12/2011 by matejapa in KULT-art
Oznake: , , ,

Dunaj, božični sejemTo pomeni dišati po punču, kuhanem vinu, piškotih in vseh drugih dobrotah, ki jih ponujajo na številnih stojnicah. Kje? Na Dunaju, ki je v predbožičnem času zagotovo ena izmed bolj priljubljenih destinacij, kamor se odpravimo na krajši izlet.

Božični sejmi

Čar praznično okrašenemu Dunaju dajejo božični sejmi, ki so do 24. decembra (nekateri pa vse do 8. januarja) razkropljeni po mestu. Najbolj znan je gotovo Cristkindlmarkt pred mestno hišo, ki ga vsako leto obišče tri milijone ljudi, od tega 500 tisoč tujcev. Mestna hiša je okrašena s tisoč varčnimi lučkami, ne manjka pa niti 28 metrska božična jelka. Precej obiskana pa sta tudi sejem pred poletno rezidenco Habsburžanov – palačo Schönbrunn in na Maria Theresien Platzu (trgu).

Vsem je skupno to, da se pred stojnicah s hrano in pijačo tre ljudi, veliko pa si jih počasi in z zanimanjem ogleduje izdelke na stojnicah, kjer svoje stvari na ogled in v prodajo postavijo rokodelci – od sveč, okraskov za jelko, steklenih in keramičnih posod … Posebnost sejmov so skodelice, v katerih servirajo tople napitke in lahko služijo kot spominek. V ceno pijače je vračunana tudi cena skodelice. Vsak sejem se lahko pohvali s svojimi motivom in barvo skodelic.

Deutsch: Österreich, Wien, Hundertwasserhaus E...

Od cesarice Sisi do Hundertwasserja

V centru mesta se kar tre muzejev. Od naravoslovnega, glasbenega, umetnosto-zgodovinskega pa do muzeja cesarice Sisi (žene cesarja Franza).

Na Dunaju pa tudi ne gre brez obiska ene izmed hiš znanega arhitekta Hundertwasserja. Hiša je vredna ogleda zaradi pisane fasade in zanimivega pročelja. Stropi in tla so neravni, veliko je mozaikov. Posebnost je, da hiša ni spremenjena v muzej, ampak so  v njej stanovanja.

Še eno od “must see” stvari na Dunaju je zabaviščni park Prater, kjer je znameniti Risenrad oz. panoramsko kolo iz daljnega leta 1879. Vožnja z njim pa kljub višini ni prav nič adrenalinska, saj se kot kakšen polž vrti in pred tabo se razprostre panorama Dunaja, ki je zvečer z vsemi prižganimi prazničnimi luči skoraj pravljična. Manjka ji edino sneg.

Če želiš obiskati Dunaj, najdeš veliko informacij na www.wien.info.

Na Dunaj za novo leto

Na Dunaju lahko tudi dočakaš novo leto – povezave z vlaki so ugodne, prav tako cene. In potem, ko ob polnoči nazdraviš, lahko nadaljuješ zabavo v kakem klubu ali pa prijetno zadremaš na enem od vlakov na poti v Slovenijo.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s