Zimska knjižna razvajanja I.

Posted: 26/12/2011 by MissSunshine in KULT-film, KULT-knjige
Oznake: , , , , , ,

Tek za zmajemO obeh tokratnih knjigah je bilo veliko izrečenega, napisanega in objavljenega. Nekdanji zdravnik, rojen v Kabulu, se je odločil, da pokaže pravo plat Afganistana in Kabula, kakršnega svet ne pozna. Živeč v Ameriki je točno vedel, kakšne predsodke imajo Američani glede Afganistana in njegovih prebivalcev, zato se je odločil pokazati svoje domače mesto skozi oči otrok. Medtem ko svet zadržuje dih in čaka na njegovo naslednjo knjigo, vam mi predstavljamo prvi dve, ki sta že stari uspešnici a kot nalašč za dolge zimske dni.

Tek za zmajem

Knjiga je v angleščini izšla že leta 2003 in takoj povzročila orkan. Zgodba o dveh dečkih, ki hkrati odraščata v Kabulu, preden ga zavzamejo talibani, je prevzela cel svet. Amir je otrok bogatega očeta, Hasan pa sin služabnika Amirjevega očeta. Dečka se skupaj igrata in odraščata, medtem ko politični in zgodovinski premiki spreminjajo njuno okolje in obraz Afganistana samega. Njuno prijateljstvo naleti na nepričakovan zaplet, ko nekega popoldneva med spuščanjem zmajev grozljiv dogodek pretrese njuni življenji do temeljev. Ker se politična situacija zaostruje, jo Amir skupaj z očetom mahne v boljši svet, za seboj pa pusti Hasana, izdanega in osramočenega. Več kot dvajset let zatem Amir prejme klic, ki mu naznani, da obstaja način, da se pokesa za svoj greh in da naredi tisto, kar je prav.

Filmska različica zgodbi dosledno sledi, kolikor ji le more, a vseeno ne pride do kolen knjižni uspešnici.

Tisoč veličastnih sonc

Tisoč veličastnih soncDruga zgodba se posveča ženski plati doživljanja v Afganistanu. Zgodbo pripoveduje skozi oči dveh žensk različnih generacij in vzgoje. Marjam je rezultat poigravanja bogatega moškega s služkinjo in ker že ima tri žene, je ona sramotni otrok. Kljub temu jo oče tedensko obiskuje in po razvoju dogodkov jo petnajstletno poroči s trideset let starejšim čevljarjem iz Kabula. Sedemkrat splavi, zato jo mož vedno bolj prezira. Za drugo ženo vzame mlado Lajlo, ki jo kruta usoda bomb in prihajajočih grozot loči od družine in njene ljubezni iz otroštva. Nasilje in dominantnost moža ter neverjetni razpleti zgodbe dveh žensk,katerih usoda se nepričakovano preplete, vladajo pripovedi, ki iz vsakogar izvabijo solze. Film napovedujejo za leto 2015.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s