Film: Ženska, ki poje (Incéndies)

Posted: 03/01/2012 by MissSunshine in KULT-art, KULT-film
Oznake: , ,
Incendies

Ženska, ki poje. (Image via Wikipedia)

Film, ki je bil lani predstavljen tudi na slovenskem filmskem festivalu, je letošnjo jesen našel pot na DVD-je. Osupljiva zgodba, za katero se sprva zdi, da nam je popolnoma jasno, kaj lahko pričakujemo, se pri vsakem vogalu izkaže kot nekaj popolnoma drugačnega. Nič presenetljivega torej, da so nagrade za kanadski film, v izvirniku primerno naslovljen Incéndies (francoska beseda za “uničeno z ognjem”), kar deževale.

Incéndies

Zgodba se začne, ko Nawal Marwan, mati dveh otrok, zadene možganska kap med obiskom bazena s hčerko. Ko Nawal umre, njena otroka, dvojčka Jeanne in Simon, od notarja prejmeta detajle o materini poslednji želji. Jeanne prejme kuverto, namenjeno njunemu očetu, za katerega sta bila prepričana, da je mrtev, z željo, da ga najde in mu pismo preda. Simon prejme enako kuverto, a za njunega brata, za katerega sploh nista vedela, da obstaja.

Medtem, ko se Jeanne odloči, da bo odpotovala na Bližnji vzhod in raziskala zgodovino svoje družine, o kateri dotlej ni vedela skoraj nič, je Simon do materinih želja hladen in zadržan. Ko ga pokliče sestra, ki odkrije prvo v vrsti presunljivih odkritij o življenju svoje matere, se iz ljubezni do sestre odpravi na pot, na kateri skupaj začneta odkrivati zgodbo svoje matere, ki je povsem drugačna od tiste, ki sta jo poznala doslej.

Film se dogaja v fiktivni deželi na Bližnjem vzhodu, vendar lahko brez dvoma trdimo, da je navdih za to deželo režiser najverjetneje dobil v Libanonu. Zgodba, ki bo še dolgo odmevala v vsakem od gledalcev, ni bila zastonj kanadski izbor za predlog tujejezičnega oskarja.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s