TV: Mildred Pierce

Posted: 05/01/2012 by MissSunshine in KULT-art, KULT-film
Oznake: , , , , , ,

Končno na slovenski HBO v januarju prihaja ena izmed najbolj opevanih televizijskih upodobitev tega leta. Mildred Pierce, kultna zgodba o ženski, ki premaga recesijo s pomočjo štedilnika, je nastala pod peresom Jamesa M. Caina leta 1941 in je štiri leta pozneje že navduševala v filmski obliki. Joan Crawford, ki je igrala Mildred v filmu, je za upodobitev prejela celo oskarja. A film ni preveč sledil izvirni zgodbi, saj so jo producenti zapakirali v film noir in spremenili kar nekaj pomembnih  detajlov – vse na željo Motion Picture Production Code ali po domače cenzure. Kljub moralni cenzuri je v filmu veliko več nasilja kot v izvirniku, a kaj je bilo tisto, kar je zmotilo puritance, boste lahko odkrili v HBO-jevi različici.

Kate Winslet kot Mildred Pierce

Enostavno ni moralno, da bi vam razkrili celotno zgodbo Mildred Mildred Pierce (TV miniseries)in kaj vse je v življenju pretrpela. HBO-jeva različica, ki se v glavni vlogi bohoti z izjemno Kate Winslet, sledi zgodbi iz romana do pikice natančno. Celo tako zelo, da so številni dialogi dobesedno prepisani iz knjige v scenarij.

Mildred se naveliča svojega varajočega, lenega moža in ga vrže iz hiše. Kar ne bi bilo nič takega, če Mildred ne bi bila samo gospodinja in to dama srednjega razreda, za katero se niti približno ne spodobi, da bi delala. A ker ima Mildred dve hčerki, se mora nekako znajti in tako se le “poniža” in si najde delo natakarice. Ves čas jo še najbolj žre, kaj si bo o svoji delavski materi mislila njena najstarejša hči Veda (Evan Rahel Wood), ki je že pri svojih enajstih letih nekako posebna, vzvišena in dosti preveč zrela za svoja leta.

Medtem ko se Mildred trudi obdržati svoji hčerki siti, zdravi in na toplem, se Veda zmrduje nad svojo materjo, jo ponižuje in se je sramuje. Rezultat tega je, da Mildred vse življenje plazi za njo, ji skuša ugoditi in bi ji dala še svojo ledvico, četudi je Veda ne bi niti potrebovala. To je tudi vse, kar vam lahko razkrijemo, ne da bi povedali preveč. Evan Rachel Wood, ki skoraj popolnoma ukrade žaromet izjemni Kate Winslet, je skupaj z njo nominirana tudi za zlati globus. Tisti, ki pravijo, da je igralska prihodnost v televiziji in ne v filmih, kot nekdaj, se najverjetneje niti ne motijo. Vsaj, če gre verjeti tovrstnim produkcijam.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s