Organic vegetables at a farmers' mark...

Si že kdaj razmišljal/a o hrani, ki jo poješ? Kupuješ kdaj kaj ekološkega, ali ti je pomembno samo, da dobro izgleda in je poceni? Izgovor, da nimaš časa brati sestavin hrane na izdelkih in da imaš natrpan študijski urnik ni dovolj. V tem članku si preberi, zakaj je bolj fajn tista prava zdrava bio hrana, v nadaljevanju pa tudi kje jo lahko dobiš ter kaj vse ponujajo bio trgovine.

Zakaj BIO?

Zakaj se je tako razmahnila ta nova zavest, da je bolje jesti nekaj, kar je ekološko? Da je treba biti naravi prijazen? Verjetno zato, ker se je tako zelo razmahnila uporaba emulgatorjev, za katere pa ljudje sploh ne vedo, kako zelo so škodljivi nekateri –  oglej si seznam škodljivih emulgatorjev, ki se jim je dobro izogibati.

Zato je prišlo tudi do povečanega števila vegetarijancev in veganov in do novih raziskav, zakaj pride do raznih obolenj in kako razne bolezni preprečiti – najlažje in najbolje s primerno hrano. Tudi oboleni za rakom se najprej odločijo za spremembo življenjskega stila – in začnejo z prehranjevanjem. Treba pa je še omeniti, da prebivalci zahodnega sveta proizvedemo do desetkrat več odpadkov kot ostali prebivalci Zemlje in smo v stiku z vse več škodljivimi snovmi (tudi v hrani, ki se pridela).

Ni vse “zlato”, kar je BIO

Watermelon in a small-scale organic farmNe bom trdila, da je vse, kar nosi oznako “eko” ali “bio” super in edino pravilno. Tudi tu priporočam previdnost še posebej, če je kaj ekološkega na voljo, kar je zelo poceni, zelo oglaševano in ni podprto s članki, ki bi potrdile učinkovitost izdelkov. Si kdaj videl v trgovini, kako so oglaševali izdelek npr. bio čistila, ki je bil po akcijski ceni in so ga imeli ogromno na zalogi. Seveda ljudje so kupovali in z njim čistiti vse od kljuk do najmanjših kotičkov, kamor lahko čistilo seže. Ampak ali je to pametno?

Bakterije živijo z nami

Naj spomnim, da živimo z bakterijami, bakterije so na vsem, česar se dotaknemo, skratka so povsod okoli nas, najdemo jih na nas in tudi v nas. Z njimi živimo v t.i. “sožitju”, saj če jih zaužijemo, nam ne bo kaj hudega. Če pa te bakterije vztrajno zatiramo, čistimo, brišemo, jih v procesu uničevanja genetsko spremenimo, dosežemo to, da one preživijo in mutirajo. Ker se vrnejo močnejše, se lahko izognejo kakršnim koli čistilom ali zdravilom in potem nam lahko škodujejo, saj jih nismo vajeni – in zato ni varno kupovati takšnih čistil, dovolj je že vroča voda.

Povezave z zdravo hrano:

V prihodnjem članku pa o bio izdelkih in trgovinah!

Advertisements
Komentarji
  1. najakovan pravi:

    http://ninamvseeno.org/zdravje/e/seznam_aditivi.aspx

    tu so opisani čisto vsi emulgatorji tudi tisti neškodljivi npr. E140 – klorofil (zeleno barvilo)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s