Eko lajf: Bio izdelki in trgovine

Posted: 11/01/2012 by geek peek in EKO-trip, GRAVItacija
Oznake: , , , , , , , , , , , , , ,

Kakšno hrano jemo?

Naj bo eko, bio ali organsko – pri hrani je še posebej pomembno, kaj je zares povsem naravno pridelano.

Eko ali bio?

Eko pridelava pomeni, da se uporablja čim manj “zdravil” in to tista, ki so manj škodljiva. Ampak če kupiš eko jabolka, to ne pomeni, da niso škropljena. Neškropljena so bio jabolka. Bio jabolka se pa pridelajo na zemlji, ki vsaj 5 let ni bila škropljena, saj za bio velja, da so izdelki čimbolj naravno pridelani in brez človeških posegov (npr. s škropljenjem).

Oznake za zdravo hrano

Organic certificationZato obstajajo posebne oznake Evropske unije, ki jih najdemo na izdelkih, ki imajo poseben eko oz. bio certifikat, in druge svetovne oznake:

Bio izdelki na preizkušnji

Obiskala sem nekaj bio trgovin, ki so našle tržno nišo – ekološko smer. In preizkusila nekaj bio izdelkov:

 • E.Leclerc ima kotiček bio hrane od kokosovega in sojinega mleka do zrezkov, hrenovk, paštet in ostalih mesnih izdelkov, ki niso iz mesa, ampak iz tofuja, seitana in drugih nadomestnih dodatkov (www.tina.si).

Chocolate. From the bottom: Dark (Bio), Dark with Chili, Caramel with Pear, Orange centre, Banana centre.

 • Čeprav se ji ne moreš upreti, je ni več treba jesti z občutkom krivde. Govorim o čokoladi – ampak to velja le pod pogojem, da vsebuje zelo veliko kakavovih delcev in zelo malo maščob. Plamil naprimer že več kot 10 let izdeluje bio čokolade iz najboljših ekoloških sestavin, tako da lahko v njih brezkrbno uživajo tudi tisti, ki so alergični na laktozo, gluten in oreške. Priporočam še čokolado z vanilijevim solnim cvetom – slana čokolada iz Solin, ki jo obožujejo tudi tujci.
 • Pri maslu je treba ločiti maslo iz nasičenih maščob, ki so ponavadi živalske, in nenasičenih maščob, ki jih najdemo v rastlinah. Ločimo jih zaradi namena uporabe, saj če želiš maslo nameniti segrevanju (npr. pripravi jajce na oko) je čisto vredu, če vzameš nasičene maščobe, saj se rastlinske pri segrevanju spremenijo iz nenasičenih v nasičene maščobe in postanejo še bolj mastne. V zadnjem času pa so se vendarle pojavile tudi bio margarine, ki obljubljajo odsotnost glutena, hidrogeniranih olj ter so največkrat izdelane iz soje.

Organic Farming

 • Trgovina Eko komuna, ki se nahaja na Trubarjevi 49 v Ljubljani je pripravila poučen video o bio hrani in nasvet o lanenem semenu.
 • Eko trgovine najdemo tudi v Murgle centru na Viču v Ljubljani: trgovina Pecivo Hribar naprimer ponuja bio pecivo.
 • Odprta je tudi bio tržnica v BTC-ju – Vita care z izdelki z ustreznim certifikatom.
 • Ne samo ekološke, celo modne so postale naslednje muhe mladih mamic – eko plenice. Nekatere so za večkratno uporabo (operi in ponovno uporabi), nekatere pa za enkratno uporabo, ampak so veliko hitreje razgradljive in s tem okolju bolj prijazne.
 • Okolje pomagajo varovati tudi pralne eko kroglice, ki  operejo perilo brez škodljivih detergentov in praškov.

Predvsem pa si zapomni: če je kakšna stvar poceni, to še zdaleč ne pomeni, da je kvalitetna. Četudi jo poješ zdaj in ti ne bo nič, ti bo morda škodila čez dvajset let, ko ne boš več mlad/a – zato je pomembno, da te skrbi za prihodnost, saj je le vsak sam odgovoren zase.

Knjige o zdravi hrani

Patrick Holfold - 100% ZdraviČe želiš izvedeti še kaj o zdravi hrani in kako zdravo jesti, si preberi kakšno “bio” knjigo:

 1. Patrick Holfold: 100% Zdravi – opisuje najnovejša odkritja o pravih vzrokih bolezni (Mladinska knjiga)
 2. Amanda Ursell: Vitamini in minerali (založba Učila)
 3. Kuharski knjigi, ki vsebuje recepte z prehrambenimi nadomestki: Mrha, suha tud’ kuha in Mrha koščena (založba Vale Novaka)

.

Povezave z zdravo hrano:

V prihodnjem članku pa o resnici o oglaševanju hrane!

Advertisements
Komentarji
 1. najakovan pravi:

  http://www.ekomagazin.si/Samostojne-vsebine/izdelek_meseca_tedna/McDougallov-nacrt.html

  Še ena super knjiga :
  McDougallov načrt, načrt, kako si ustvariti odlično zdravje, ki so jo prodali že pol milijona v ZDA, napisal jo je nezadovoljen zdravnik McDougall, ker je nehal zaupat v sodoben način zdravljenja in opisuje še več resnic o prehrani.
  Kul knjiga!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s