Eko lajf: Resnica o jajcih

Posted: 19/01/2012 by geek peek in EKO-trip, GRAVItacija
Oznake: , , , , , , , ,

Tri kokošja jajcaČe se samo sprehodiš po trgovini, verjetno zaviješ tudi k jajcem – in seveda kupiš najcenejša, ker zakaj pa bi dajal/a več denarja za dražja jajca, pa še manj jih je? Kako veš, katera izbrati?

Različne vrste jajc?

Verjetno si že kdaj na embalaži jajc opazil/a, da imajo različna poimenovanja: baterijska reja, talna reja, pašna reja, ekološka reja. Med njimi pa so velike razlike. Naprimer: kokoši iz baterijske reje so zaprte v tesnih, temnih prostorih in jih pitajo s, po domače rečeno, “svinjarijo” zato, da čimveč jajc znesejo oz. pridobijo na teži (to delajo tudi na prašičih). Tu kokoške niso srečne, ker so nagnetene skupaj v pretesnih kletkah in vse kar počnejo je to, da se samo redijo in spijo – so kot v zaporu. Prav tako pa so “pametni” rejci ‘naumili’, da jim je za preventivo treba dati antibiotike, ker se premalo gibljejo in so živali bolj občutljive za bolezni. A ravno v tem je problem, ker ko takšna jajca oz. meso poješ, nezavedno zaužiješ tudi vse antibiotike, ki so ostali v mesu, in s tem poslašaš svojo odpornost in si uničuješ črevesno floro.

Torej, kakšna jajca kupujemo?

Obstajajo naslednje vrste jajc, ki jih najdeš v trgovinah:

Vesela kokoška :)

  • jajca iz ekološke reje – najboljša reja v najbolj zdravih pogojih, kokoši se ne hranijo z gensko spremenjeno krmili in krmili z dodanimi antibiotiki, ampak z bio krmo, jim ne odstranjujejo kljunov in pustijo, da brskajo ter navezujejo socialne stike.
  • jajca iz pašne reje – srednje dobra reja, kokoši se pasejo zunaj, hranijo se s krmili vseh vrst
  • jajca iz talne reje – malo boljša od baterijske, a tudi te kokoši hranijo z gensko spremenjeno sojo tako kot iz baterijske reje, veliko kokoši na kupu bivajo v t.i. velikem hlevu, prav tako je temačno z umetno lučjo, na tleh imajo malo več prostora za gibanje kot pri reji v kletkah, a še vseeno premalo prostora. Talna in hlevska reja sta besedi istega pomena.
  • jajca iz baterijska reje – najbolj nesrečne kokoške, ki imajo zaprte v temi in tesnih kletkah, kokoškam celo odstranijo kljune, hranijo z gensko spremenjeno krmili in krmili z dodanimi antibiotiki

Nekateri ne želijo kupiti jajc, če vidijo kodo s številkami na lupini – ker jim daje občutek, da je bilo pridelano v industriji in je šlo v pakiranje po tekočem traku.

Oglej si še video razlago o jajcih.

Kako živijo srečnejše kokoške?

Bio certifikat

Bio kokoši nesnice pri ekološki – bio reji razpolagajo z ločenim prostorom za valjenje jajc, kjer je 1 gnezdo na 7 kokoši in ločenim prostorom z nastiljem. Nastilj je suh, čist in neškodljiv za zdravje kokoši. Bio kokoši nesnice se prehranjujejo izključno z bio krmo in hrano na pašniku. Vedno imajo odprte tudi izpuste iz hleva na pašnik. Pašnik je ograjen in omogoča umik pred slabim vremenom in roparicami. Na uporabni površini ne sme biti več kot 9 kokoši na m2. Jajca znesena v tem načinu reje so označena z oznako 0 (= nič).

Pazi pa na izdelke, kjer piše prosta reja! Tu pa se je treba pozanimati, saj naj bi lahko pomenila pašno oz. hlevsko rejo. Ker pa je med tema dvema rejama ogromno razlike, se dodatno pozanimaj o proizvajalcih pri prodajalcih, saj ni zagotovila ali jih spuščajo na pašo za 5 minut ali za toliko časa, kolikor je predpisano. Gre za to, da je možnost pojava salmonele pri jajcih iz pašne reje skoraj nična. Možnost salmonele se poveča pri bolnih kokoših, zaprtih v temnih, nehigienskih kokošnjakih in gneči. Torej, ni bojazni pri domačih jajcih.

Ali je res, da ni dobro jesti veliko jajc?

Ekološko pridelana kokošja jajcaJajčnega rumenjaka se izogibamo zaradi strahu pred holesterolom, vendar sta ravno holin in fosfatidilholin (ki sta prav tako v jajcu) odgovorna za preprečitev nabiranja odvečnega holesterola in maščobe v jetrih. Zato pozabi, če kdo reče, da ni dobro jesti veliko jajc. Raziskovalci so spremembe v načinu prehranjevanja pogledali pobližje in odkrili, da imajo ženske, ki uživajo več različne zelenjave in sadja, izrazito manjše možnosti za razvoj rakave bolezni. Zanimivo postane, ko ugotovijo, da je uspelo ženskam, ki so uživale največ jajc (šest jajc na teden v primerjavi z dvema jajcema tedensko) znižati možnost pojava rakavih celic za presenetljivih 44 odstotkov! Jajca naj bi varovala in izboljševala tudi vid.

Kako pripraviti jajca?

Jajca "na oko" Zanesljivo najboljši načini za pripravo jajc ostajajo: poširana jajca, kuhana jajca, jajca, pečena ‘na oko’ in surova jajca (‘a la Rocky’). Izogibaj se le umešanim jajčnim jedem, ki so na voljo v samopostrežnih bifejih. Obstaja namreč možnost, da so bila že več ur izpostavljena zraku in svetlobi.

Če še vedno ne veš, kakšna jajca bi izbral/a, lahko obiščeš ekološke kmetije in bio trgovine.

Viri:

Komentarji
  1. Eko Print pravi:

    Eko je predvsem dobra zgodba, ki ima za posledico dražje produkte, ki v večini primerov na žalost niso nič kaj bolj eko kot ostali.

  2. najakovan pravi:

    Nekateri res to izkoriščajo, ampak razlika med jajcem iz baterijske in jajcem iz ekološke reje pa JE zares ogromna.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s