Kako potovati po Avstraliji?

Posted: 31/01/2012 by urssa in MOVEit
Oznake: , , ,

zemljevid Avstralije

Marsikdo ima Avstralijo na seznamu svojih potovalnih želja. Naravne lepote, kulturna dediščina in prijazni ljudje so več kot vredni obiska dežele tam spodaj.

Zaradi svoje velikosti potrebuješ za ogled te celine veliko časa. Nemalo je takšnih, ki se na pot odpravijo za eno leto, še več pa tistih, ki deželo raziskujejo vsaj nekaj mesecev. Ne pričakuj, da lahko Avstralijo dodobra spoznaš v nekaj tednih, je pa vsekakor priporočljivo, da si vzameš vsaj tri tedne časa.

Od časa in prihrankov je odvisno tudi to, na kakšen način se boš odpravil naokrog.

Kot sopotnik:

Stalnica večine oglasnih desk v hostlih so oglasi, s katerimi domačini in popotniki iščejo sopotnike za pot od točke A do točke B. Kot sopotnik vozniku primakneš nekaj denarja za bencin in na cilj prideš hitreje kot z javnim prevozom.

Kot lastnik prevoznega sredstva:

Nakup avtomobila ali kombija se izplača, če se na potep po Avstraliji podaš vsaj za tri mesece. Oglase za (rabljene) avtomobile najdeš na internetu, na lističih, prilepljenih na uličnih svetilkah, v hostlih in pa seveda na kombijih samih. Če se nagibaš k nakupu, imej v mislih tudi to, da bo potrebno avto pred odhodom v domovino prodati. Cena avtomobilov premosorazmerno pada s približevanjem datuma odhoda njegovega lastnika. Običajno začnejo popotniki svoje jeklene konjičke prodajati kak mesec pred odhodom in tako upajo, da jih bodo lahko pravočasno oddali.

Kot najemnik:

Wicked Kamper
Najbolj priljubljen način potovanja po Avstraliji za tiste, ki nimajo prav veliko časa, je najem avtodoma ali kombija. Ponudbe je veliko, od debeline denarnice in želenega udobja pa je odvisno, kaj boš izbral. Med najbolj popularnimi izposojevalci kemperjev so: Jucy, Wicked, Apollo, Hippie, Maui, Travellers Autobarn, Spaceships.

Ker kombi ni enak kombiju je priporočljivo, da se pred najemom temeljito pozanimaš tako o cenah in ponudbi, kot tudi o kakovosti. Če se vsaj malo spoznaš na avtomobile, boš bržkone v prednosti pred ostalimi.

Cestni znak

Kot potnik:

Po Avstraliji lahko potuješ tudi z avtobusom. Prevozniki ponujajo paketne vozovnice, ki so cenejše od posameznih, vendar pa je ob takšnem načinu potovanja velik strošek tudi nočitev v hostlih. Spanje v kombiju je namreč precej cenejše od sobe – s kombijem lahko prenočiš tudi v t. i. free campih, na parkiriščih ob glavnih cestah, kjer lahko eno ali dve noči ostaneš brezplačno.

Kakorkoli že se boš podal novim dogodivščinam naproti, ti želimo srečno pot! Naj te vožnja po levi ne prestraši in ne pozabi preveriti veljavnosti in starosti svojega vozniškega dovoljenja. Vozniki začetniki v večini agencijah namreč ne morejo najeti avtomobilov.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s