Kako težko se nekateri prepričajo, da zapustijo udobno cono toplih domov v teh zimskih dneh in se iz “kavč potatoja” spremenijo v “športne Dušane Mravljete”. Je enako tudi s tabo ali se lahko z lahkoto motiviraš? Če se težko pripraviš, ne skrbi, vse kar potrebuješ je mentor teka!

Izberi si sotekača

Tek Vedno gre čas hitreje mimo in lažje je potrpeti, če kaj delamo v družbi prijetnih ljudi. Če gre za koristno stvar npr. ohranjanje zdravja, je pa še toliko bolje. Za sotekača si lahko izbereš osebo, ki ti je blizu, ji zaupaš, spoštuješ, te bo motivirala, usmerjala in tekla s tabo v isto smer, skupaj do ciljne črte. Predstavljaj si, če vsaka deseta oseba postane mentor teka nekomu, ki ne ve, kako začeti teči, se lahko rado zgodi, do bo na koncu pol Slovenije teklo, če ne celo kar vsa! Zato se je sprožila akcija z naslovom Tek s prijateljem, v kateri bi tekači s svojimi ‘vajenci’ preko zime skupaj vadili dokler ne bi napočil čas njihovega prvega teka – ki se bo zgodil 18. marca 2012 na teku Povežimo soline.

Pri društvu ŠKID Jaz Sem Najboljši so mislili ravno na to. Organizator teka Povežimo soline in pobudnik Teka s prijateljem Mojmir pravi: “Potrebno se je še vprašati, kaj je pri vsem tem najtežje, česa se ljudje bojijo in kaj jih skrbi? Odgovori so preprosti: najtežje je začeti, ljudje se bojijo bolečine in neznanja. Skrbijo pa jih enostavne stvari. Kako in koliko teči, kaj si obuti, kaj jesti in še kakšna taka malenkost. Z eno besedo ‘netekači’ potrebujejo mentorja.”

Sama sem lansko leto svojemu fantu, ki je popolni ljubitelj udobja in računalniški frik pomagala, da sva začela teči in se pripravljati na najin prvi skupni tek po hladni zimi. Težko je bilo začeti, a skupaj sva kar dobro sodelovala in spodbujala drug drugega. Na Povežimo Soline je bilo za vse poskrbljeno od sprejema tekačev in gledalcev, ki so navdušeno spodbujali, zastonj avtobusnega prevoza do starta, veliko promocijskih daril in še sončenja po teku. Najin prvi tek naju je spodbudil, da sva se še čez vse leto udeleževala tekov. Nama se zdi krasna spodbuda za vse netekače, prav tako kot krasen spomin na druženje, ki je še lepši od valentinovega. 🙂

Štartnina in nagrade

MaratonČe razmišljaš o teku, a te skrbi prijavnina, naj povem, da so na voljo nizke cene, če toliko prej spremljaš in se hitro prijaviš na tek. Prijave za nekatere že potekajo, zato je na voljo spodaj povezava koledar tekov in do kdaj se prijaviti, da ujameš še ugodnosti, ker kasneje se lahko štartnina zviša. Cenejše štartnine si lahko tudi zagotoviš, če se prijaviš v skupini okoli 10 tekačev.

Cena štartnine oz. prijavnine lahko pomeni (vedno slastno) kosilo oz. obrok, ki te čaka na koncu teka, razna promocijska darila, ki jih dobiš ob dvigu številke in medaljo ali tekaško majico, ki ti jo na koncu teka poklonijo. Najpomembneje pa je, kar odneseš: druženje, odkrivanje lepot novih krajev, sprostitev v naravi in narediš nekaj koristnega za zdravje.

Koledar tekov in pohodov  v letu 2012, ki se jih še splača ogledat ali sodelovat:
 • Povežimo soline20.marec ob 11.uri teče se iz Solin do Strunjana – 9,350 km (enotne prijave že na voljo do 14. 3. 2012), obenem poteka okušanje kulinaričnih dobrot na pohodu Povežimo soline, za parkiranje in dogajanje poskrbljeno
 • Kraški Maraton 27. marec ob 11. uri, štart teka v Sežani –  21km, 8,450 km, otroci 100 in 400m, hitra hoja (cenejše prijave do 14. 1., za zamudnike do 14. 5. 2012)
 • Ormoški maraton14. ali 21. april ob 10.uri, štart v Ormožu – otroci 300m, 600m, 1200m, odrasli 10km in 21km (cenejše prijave do 15.aprila – plača se na prireditvi)
 • 54. pohod – Pot ob žici, tek trojkPot ob žici 10.-12. maj, na voljo pohod od 6.ure zjutraj do 17. ure popoldan, da obhodiš vse točke okrog Ljubljane po Poti Spominov in Tovarištva in tek trojk okoli 9.30 ure, štart pred ljubljansko občino – 12,5km in 29km (za pohod ni potrebno prijave, za tek na internetu prijava in štartnino plačaš na dan prireditve v šotoru)
 • Maraton Treh Src19. maj od 9.30 ure dalje v Radencih – 5,5 km, 10km, 21km, 42km, tudi za otroke in paraplegike, pohod in nordijska hoja (cenejše prijave do 23. 4., zadnje do 14.5. 2012, za otroški tek tudi na dan prireditve)
 • Dm-ov tek – 2. junij ob 10.uri, tek samo za ženske  5km in 10km; tudi za otroke, (do vključno 22.5.2011 cenejše prijave)
 • Nočna 10ka Bled 14.julij ob 17.uri za otroke, nočni tek ob 22.uri, otroški in rekreativni tek 1200m ter nočni tek 10km, novost: bosi tek! (več na njihovi strani; do 1.maja cenejše prijave)
 • Ptujski tek 2. september, tek na 6km in 21km, na koncu je za vse tekače zastonj kopanje v ptujskih toplicah!
 • Nočni tek Ljubljanica9. september ob 21. uri, otroški tek, 5, 10 in 21km (ni zapisa o cenejših predprijavah)
 • Eko tek Maribor – sredina septembra, kolesarski in tekaški maraton, ni še razpisa za tekoče leto (bomo novosti dodali v komentarjih)
 • Od Litije do Čateža 10. november, obvezne prijave na dan pohoda med 6. in 9. uro, štart v Litiji, poteka samo pohod,  lahko se tudi prijavijo skupine
 • Ljubljanski maraton28. oktober, ob 10.30 uri, tek na 10km, 21km, in 42km, prireditev poteka več dni, priporočen dvig številke že dan pred tekom, takrat je tudi slovesnost in kosilo za tekače (cenejše prijave do 31. avgusta).

Torej se vidimo že marca na prvem teku začetnikov z mentorji, prijatelji, spodbudniki in ostalimi navijači, kjer bomo za srečo in za čim uspešen začetek vrgli ščepec soli čez ramo, da bo našem teku dobro steklo!

Ostale povezave:
Advertisements
Komentarji
 1. najakovan pravi:

  NOČNI TEK LJUBLJANICA – organizatorji napovedujejo novo spletno stran in več informacija bo znano tu : http://www.ljubljanica.net/index.php?option=com_content&view=article&id=90:3-noni-tek-ljubljanica-2012

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s